Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor red.
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1/3 szklanki
wytrawnego białego wina1/3 szklanki świeżo wyciśniętego
soku pomarańczowego2.5 łyżki
sosu sojowegofilet z
łososiaczerwona papryka oczyszczona z pestek i pokrojona w paski
czerwona cebula pokrojona w piórka2.5 łyżki posiekanej
kolendry2 łyżeczki startego
imbiru2 łyżeczki
skórki pomarańczowejłyżeczka
olej +sezamowy">
olej u
sezamowego1/2 łyżeczki
solipieprzolejłyżka uprażonych ziaren
sezamu3
pomarańczeŁosoś w sosie
pomarańczowo-
imbirowym - sposób przygotowania: Mieszamy 3 pierwsze składniki, wlewamy do naczynia do zapiekania. Wkładamy umyty i osuszony filet
łososia skórą do góry, przykrywamy folią i wstawiamy na 2-4 godziny do lodówki. Wyjmujemy na pół godziny przed rozpoczęciem przygotowania potrawy. Paski
papryki mieszamy z
cebulą,
imbirem,
skórką pomarańczową,
olejem i
przyprawami.
Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki. Dorzucamy do pozostałych składników. Blachę wykładamy folią aluminiową posmarowaną
olejem. Kładziemy na niej
rybę skórka do dołu, oprószamy
solą i
pieprzem. Pieczemy 20 minut. Upieczoną
rybę układamy na półmisku, obkładamy zamarynowanymi cząstkami
pomarańczy i
papryki. Posypujemy
sezamem.Apetyczny
łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym
stolePączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu