Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor malwienkaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)40 g suchych
płatków ryżowych1
suszona morela1
suszona śliwkaaromat waniliowyszczypta
solipłatki migdałówsiemię lnianemiódPłatki ryżowe z
bakaliami, czyli idealne śniadanie bez
mleka - sposób przygotowania:
Płatki gotujemy wg wskazówek na opakowaniu (ja gotuje je w małym garnuszku, 5 minut,
wody daję na oko ale dziś sprawdziłam i na początku jest jej ok 250 ml (późnij jeśli są zbyt gęste dolewam
wody wg uznania) następnie
solę, dodaję
aromat waniliowy,
skórkę pomarańczową i na wrzątek wrzucam
płatki, zmniejszając ogień na palniku), często mieszając, nie pozwalamy żeby przywarły. Spokojnie, zgęstnieją! Na początku to
płatki z
wodą, później
woda wyparuje i zostaną same ugotowane już
płatki. Dalej to już inwencja twórcza co, kto lubi :) Ważne! Nie słodźcie
płatków podczas gotowania bo z
miodem będą mdłe, ja lubię czuć smaki z osobna dlatego dodaję
miód na końcu Odkąd nie
piję mleka, nie jem
jogurtów i moich ukochanych
serków homogenizowanych, szukam wciąż pomysłów na zdrowe, lekkie, a przy tym smaczne śniadanie, które dopali mnie energią z rana. Owsianka! No tak, na wodzie nie smakuje tak fajnie, a
sojowym mlekiem się przejadłam. Jak żyć? Długo myślałam na alternatywą dla owsianki, czy
muesli z
jogurtem aż w końcu mój wzrok zatrzymał się na sklepowej półce i płatkach
ryżowych. Pierwsza myśl - czy tego nie jedzą dzieci? Wiadomo - co dla dzieci dobre, dobre będzie i dla mnie, szybki przegląd internetu i jest mnóstwo przepisów na
ryż z
mlekiem,
ryż z jabłkami,
ryż zapiekany,
ryż na wodzie.. ale nie chciałam jeść kleiku
ryżowego i zamulona patrzeć na pachnący
jogurt mojego ukochanego. Mój ukochany, muzyk, śpioch, smakosz, uwielbia
jogurt grecki z
migdałami i
miodem, ja też go uwielbiałam, ale musiałam się z tym smakiem rozstać. Postanowiłam więc zamienić
jogurt na
płatki. Ugotowałam wg przepisu, na wodzie, dodałam jak babcia kazała szczyptę
soli, kilka kropelek
aromatu waniliowego i skórkę z
pomarańczy. Wszystko po to, że wynagrodzić sobie zabrany mi
nabiał. I co? Okazało się, że o strzał w dziesiątkę! Ugotowany i jeszcze gorący
ryż przełożyłam do miseczki, dodałam skrojoną
suszoną morelę,
śliwkę, prażone
płatki migdałów i prażone
siemię lniane. Na koniec polałam
miodem i voila! Smacznego!Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu