Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Kinga Paruzel
fot. Kinga ParuzelCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (7 głosów)1/2 szklanki
płatków owsianych1/2 szklanki
płatków żytnich500 ml
mlekaszczypta
soli2 łyżki
mioduowoce sezonowe (np.
maliny lub
borówki)Niebiańska owsianka z
owocami - sposób przygotowania:
Płatki owsiane i żytnie wymieszać. Podprażyć je na rozgrzanej, teflonowej patelni na złoty kolor. (nabiorą
orzechowego smaku).
Mleko zagotować, zmniejszyć ogień i dodać podprażone
płatki oraz szczyptę
soli i
miód. Gotować na małym ogniu przykryte pokrywką około 15 min. Możliwości: - owsiankę można wzbogacić o
przyprawy np.
cynamon,
kardamon,
wanilię lub inne dodatki takie jak nasiona, pestki,
orzechy,
rodzynki -
mleko można zastąpić
mlekiem roślinnym (np.
kokosowym z przepisu na str..) -
płatki można podprażyć, zalać zimnym
mlekiem i postawić na noc - wtedy rano owsianka będzie już gotowa, wystarczy ją tylko podgrzaćPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu