ßßß Cookit - przepis na Wątróbka z pieczarkami

Wątróbka z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor yetisempai
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (11 głosów)
wątróbka (najlepsza jest drobiowa)
cebula
pieczarki
śmietana
olej
sól
pieprz
ewentualnie odrobina mąki
Proporcje "na oko" ale trzeba pamiętać że wątróbka zmniejsza się w trakcie przygotowywania
Wątróbka z pieczarkami - sposób przygotowania: Cebulę obrać i posiekać, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać trochę oleju - ok. 2-3 łyżki i wrzucić na niego cebulę. Posolić. Po chwili dodać pieczarki. Lekko podsmażyć a następnie dusić pod przykryciem do miękkości. Na osobnej patelni rozgrzać ponownie trochę oleju. Wrzucić na niego umytą, oczyszczoną z błon, wysuszoną i pocięta na kawałeczki wątróbkę bez żadnych przypraw (inaczej zrobi się twarda). Do podsmażonych pieczarek i cebuli dodać 2-3 łyżki śmietany, jeśli podczas smażenia pieczarki puściły dużo wody - można zagęścić łyżką mąki. Na zakończenie połączyć z wątróbką.
Najlepiej smakuje z ziemniakami puree lub bagietką. Smacznego ;]
Sałatka z wątróbką i wiśniami [Jakub Kuroń gotuje]
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-14546792/watrobka z pieczarkami/p