Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor yetisempaiCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweŚrednia ocena potrawyOceń przepis (11 głosów)
wątróbka (najlepsza jest drobiowa)
cebulapieczarkiśmietanaolejsólpieprzewentualnie odrobina
mąkiProporcje "na oko" ale trzeba pamiętać że
wątróbka zmniejsza się w trakcie przygotowywania
Wątróbka z
pieczarkami - sposób przygotowania:
Cebulę obrać i posiekać,
pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać trochę
oleju - ok. 2-3 łyżki i wrzucić na niego
cebulę. Posolić. Po chwili dodać
pieczarki. Lekko podsmażyć a następnie dusić pod przykryciem do miękkości. Na osobnej patelni rozgrzać ponownie trochę
oleju. Wrzucić na niego umytą, oczyszczoną z błon, wysuszoną i pocięta na kawałeczki
wątróbkę bez żadnych przypraw (inaczej
zrobi się twarda). Do podsmażonych
pieczarek i
cebuli dodać 2-3 łyżki
śmietany, jeśli podczas smażenia
pieczarki puściły dużo
wody - można zagęścić łyżką
mąki. Na zakończenie połączyć z
wątróbką.Najlepiej smakuje z
ziemniakami puree lub
bagietką. Smacznego ;]
Sałatka z
wątróbką i
wiśniami [Jakub Kuroń gotuje]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu