Wykonanie
.. .
sałatka z pęczaku …za nim powiesz nie, spróbuj! Pęczak czy inne
kasze nienawidziłam w dzieciństwie, ale teraz smakują mi jak najbardziej. Pomysł na to danie nasunął mi się podczas przeglądu zamrażalki. Mam mnóstwo mrożonych leśnych
grzybów, więc postanowiłam trochę uszczuplić zapasy. Rezultat, pyszna
sałatka z pęczaku z pieprznikami i karmelizowaną
cebulą. Jarska
sałatka, idealna jako samodzielne danie lub jako dodatek do
mięsa. No i jak tu nie lubić pęczaku!
Sałatka z pęczaku,
grzybów i karmelizowanej
cebuliSkładniki: na 4 porcje100 g pęczaku, waga sucha4 duże
cebule1 łyżka
brązowego cukru2 łyżki
oliwy2 łyżki posiekanej
pietruszki1 łyżka świeżego
rozmarynu300 g leśnych
grzybów, u mnie pieprzniki trąbkowate2 ząbki
czosnku¼ łyżeczki
anyżuczarny pieprz grubomielony do smaku
sól
Ugotuj pęczak w lekko osolonej wodzie na sypko.
Grzyby jeśli mrożone wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż w wysokiej temperaturze do odparowania
wody. Dodaj
zioła,
przyprawy i
czosnek, a na koniec pęczak.Na osobnej patelni skarmelizuj
cebulę. Najpierw pokrój
cebulę na krążki i zeszklij na dwóch łyżkach
oleju. Dodaj łyżkę
brązowego cukru i karmelizuj
cebulę nadając jej lekko brązowy kolor. Dodaj
cebulę do reszty składników i lekko wymieszaj. Podaj
sałatkę na ciepło jako jarskie danie lub jako przystawkę do
mięsa.Polecane przepisy
Sałatka zdrowa i energetycznaKolorowa
sałatka z
kalafioraSałatka z quinoa,
batatów i
kalafioraSałatka z
zielonymi szparagamiSałatka z
kalafiora z
musztardowym dressingiem