Mule w białym winie i pomidorach. Dosłownie kilka składników i pyszne danie na kolację już gotowe. Małże zazwyczaj jadam w restauracji ale od czasu do czasu próbuję własnych sił przyrządzić je samma. Jeśli lubicie skorupiaki proponuję również to niepracochłonne danie makaron z krewetkami lub spaghetti na ostro mojej siostry.Mule w białym winie i pomidorachSkładniki: na 4 porcje1 kg małży150 ml białego, wytrawnego wina1 duży ząbek czosnku4 gałązki świeżej pietruszki¼ łyżeczki grubomielonego czarnego pieprzu4 duże pomidory3 łyżki oliwy2 ząbki czosnkusól do smaku½ łyżeczki płatków wędzonej chili4 łyżki posiekanej natki pietruszki400 g świeżego makaronu, u mnie taglioliniPrzebierz małże. Tymi, które są otwarte postukaj o blat. Jeśli się zamkną to znaczy, że są sobre. Do dużego garnka wlej wino, dodaj czosnek, pieprz i nać pietruszki. Zagotuj i wrzuć małże. Przyk ry j garnek pokrywką i duś małże przez 5 minut. Małże powinny się otworzyć i zmienić kolor na pomarańczowy. Odcedż małże z płynu. Dwie łyżki bulionu zachowaj do pomidorów. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wydrąż gniazdka. Pokrój miąższ w kostkę. Wrzuć pomidory na rozgrzaną oliwę. Pokrój drobno czosnek i dodaj do usmażonych pomidorów. Dopraw sos chili i solą. Ugotuj makaron al dente. Część małży oderwij od muszli i dodaj do sosu. Dodaj makaron i wymieszaj z sosem i małżami. Nałóż mule na talerze i posyp resztą pietruszki.Polecane przepisyPstrąg z grillaRisotto z jarmużem i grzybamiPieczone tortilla z kaszą i soczewicąBakłażan w pomidorach na kolacjęBurgery z fasoli i quinoa