Wykonanie
Odliczam dni do kolejnych włoskich wojaży.Czas odmierzam kolejną porcją
makaronu.Wczoraj przybyła do mnie książka
Gino D'acampo ''Gino's pasta. Everything you need to cook the italian way''.Zachwycam się zdjęciami wprost z włoskich uliczek. Stragany pstrzą się kolorami, ludzie wydaja się być zadowoleni i skorzy do rozmowy. Włoski czas płynie chyba inaczej.....Przewracam kartki- z każdej kipi
makaron.Znów zastanawiam się, w czym tkwi tajemnica wloskiej kuchni....?Uderza mnie jej prostota. Kolory i aromaty.Jedno jest pewne- ową tajemnicę zamierzam zgłębiać:)
(Moja modyfikacja przepisu G. D'acampo- na 2 duuuże porcje)250 g
makaronu pappardelle100 ml białego
wytrawnego wina3 łyżki
oliwy4 duże ząbki
czosnku, obrane i pokrojone w plasterki1/3 łyżeczki
płatków chilli (użyłam crushed
chilli)puszka
pomidorów (cherry tomato)450g
krewetek (użyłam ugotowanych, koktajlowych i king prawns- pół na pół)skórka otarta z
cytrynysól1-2 łyżki listków świeżego
tymianku (
natka pietruszki w oryginale)Na dużej patelni podgrzej
oliwę. Dodaj
czosnek, po chwili również
płatki chilli. Podsmażaj wszystko przez chwilę.Gdy
czosnek lekko się zezłoci, dolej
wino (ostrożnie, będzie pryskać) i gotuj całosć, aż
alkohol odparuje. Dodaj
pomidory i gotuj sos na małym ogniu, aby się nieco zredukował.W międzyczasie ugotuj
makaron wg przepisu na opakowaniu- pamiętaj, żeby nie gotować go zbyt długo, najlepszy jest al dente.Tuż przed odcedzeniem
makaronu do sosu dodaj otartą
skórkę z cytryny i
krewetki. Całośc dopraw
solą do smaku.Odcedzony
makaron włóż do sosu i podgrzewaj całość, cały czas mieszając, przez kolejne 1-2 minuty.Podawaj od razu po przyrządzeniu, posypane świeżymi
ziołami, z plasterkiem
cytryny.
Buon Appetito!