ßßß Cookit - przepis na Bułki zawijane z cukinią i dynią

Bułki zawijane z cukinią i dynią

nazwa

Wykonanie

Bułki zawijane z cukinią i dynią to idealna kolacja dla moich domowników. Bułki podobne do pizza zawsze wszystkim smakują. Idealne jako dodatek do zup. Robię je często z różnym nadzieniem jak pizza rolls z feta i szpinakiem czy bułeczki z szynką i papryką . Dzisiaj kolejny przepis na nadziewane bułki z cukinią, dynią i kiełbasą. Bułki idealne do zamrożenia. Rozmrażam je w mikrofalówce lub w piekarniku, choć muszę przyznać, że rozmrożone w piekarniku są lepsze. ¾
Składniki:
16 bułek
35 g świeżych drożdży
700 g pszennej mąki
350 ml wody ± 50 ml w zależności od mąki
2 łyżeczki soli
1 cukinia pokrojona w cienkie paski
150 g pieczonej dyni
100 g kiełbasy
2 łyżki świeżego tymianku
2 łyżki sezamu do posypania
Pokrój cukinię w paski, posól o dstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Z podanych składników na ciasto zarób elastyczne ciasto drożdżowe. Zacznij z mniejszą ilością wody, dodawaj wedle potrzeby. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie złóż ciasto w kopertę i odstaw na 10 minut. Rozwałkuj ciasto w prostokąt. Rozłóż odciśnięte paski cukini, pokrojoną w kostkę pieczoną dynię i kiełbasę. Całość posyp oregano i zwiń w rulon. Pokrój na 2 cm kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzej piekarnik do 250ºC na termoobieg i wstaw bułki. Piecz przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i ułóż na metalowej kratce do ostygnięcia. Bułki są idealne jako dodatek do zupy.
Polecane przepisy
Znowu cukinia!
Drożdżowe rogale maślano dyniowe
Bułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidorami
Bułki z konopią
Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem
Źródło:http://codojedzenia.pl/bulki-zawijane-z-cukinia-dynia-i-kielbasa