ßßß Cookit - przepis na Bułki ze szpinakiem

Bułki ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Kwietniowe wyzwanie to bułki ze szpinakiem, do których pieczenia zaprosiła nas Ania wraz z Tosią . Dawno nie piekłam smakowego chleba, a tym bardziej ze szpinakiem. Przepis musiałam trochę zmodyfikować, częściowo bo nie mogłam znaleźć mojej foremki do muffinków, no i mój zakwas zapomniałam dokarmić, więc dodałam odrobinę drożdży, aby mieć pewność, że bułki wyrosną. Dodałam również razową mąkę.
Bułki są bardzo smaczne, idealne pieczywo na śniadanie . Szpinak neutralny w smaku, więc u mnie bułeczka podana z owczym twarożkiem i dżemem.
Składniki:
16 bułeczek
Wersja na zakwasie i na drożdżach
300 g aktywnego zakwasu żytniego
10 g drożdży
600 g mąki pszennej + 200 g + do podsypania
200 g mąki razowej żytniej
450 ml letniej wody
2 łyżeczki soli
200 g świeżego szpinaku
2 łyżki mleka
2 łyżki słonecznika do posypania
Do misy wsyp mąkę, dodaj aktywny zakwas. Stopniowo wlewaj letnią wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wyrób ciasto ręką lub robotem przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i lekko lepiące. Pod koniec wyrabiania dodaj sól.
Podziel ciasto na dwie części, jedną z nich przełóż do misy, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i postaw w ciepłym miejscu.
Do drugiej części dodaj drobno pokrojony szpinak i około 200 g mąki. Wyrabiaj przez kolejne 2-3 minuty, aż osiągniesz elastyczne zielone ciasto. Przykryj i pozostaw w miejscu bez przeciągów na 3-4 h.
Wyrośnięte białe ciasto połóż na oprószonym mąką blacie. Rozciągnij na prostokąt o grubości 0,5 cm. W razie potrzeby podsyp mąką.
Następnie rozciągnij zielone ciasto na mniejszy prostokąt o ok. 1-2 cm krótszy. Połóż zielony prostokąt z ciasta na białym i zawiń jak roladę.
Roladę podziel na 16 części. Bułeczki trochę zaokrąglij jeśli pieczesz bezpośrednio na blasze. Ja piekłam na blasze wyłożonej pergaminem. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do podrośnięcia.
Bułeczki posmaruj mlekiem i posyp słonecznikiem. Piecz przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 15-20 minut.
Zawijane bułki ze szpinakiem znajdziecie na blogach:
Akacjowy blog
Codziennik kuchenny
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rozważania o kuchni i nie tylko
W poszukiwaniu slow life
Zacisze kuchenne
Polecane przepisy
Bułeczki z tymiankiem
Bułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidorami
Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem
Bułki zawijane z cukinią, dynią i kiełbasą
Bułki z konopią
Źródło:http://codojedzenia.pl/bulki-ze-szpinakiem