ßßß Cookit - przepis na Bułki z jagodami i orzechami

Bułki z jagodami i orzechami

nazwa

Wykonanie

…Nie, nie to nie jagodzianki, to śniadaniowe bułki z jagodami i włoskimi orzechami. Miałam resztkę jagód, tych czarnych i trochę borówki brusznicy …Pomyślałam więc, bułki z jagodami, jeszcze takich nie piekłam, jagody pasują z włoskimi orzechami. Co mam do stracenia! Świeże bułki na śniadanie, z czym by je nie upiec będą zawsze pyszne. Gorące z masełkiem są cudowne! Bułki z jagodami wyszły super wypieczone, fiołkowe w środku, z kawałkami orzechów. Mniam!
Składniki:
16 bułek
50 g drożdży
800 ml wody
200 g mąki grahamki
150 g mąki żytniej
500 g mąki pszennej, chlebowej i wysoko proteinowej
1 łyżka soli
200 ml czarnych jagód
100 ml czerwonej borówki lub więcej jagód
100 g orzechów włoskich grubo pokrojonych
Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj wszystkie mąki i zarób ciasto. Wyrabiaj automatycznie, użyj haka. Dodaj sól, a po minucie orzechy, jagody, borówkę. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 10 minut. Ciasto powinno być nieco luźne. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę, oprószoną mąką. Złóż kilka razy i pozostaw na 10 minut pod przykryciem, następnie podziel na 16 porcji, około 130 g każda i uformuj okrągłe bułki. Oprósz bułki mąką i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC, u mnie termoobieg, Piekarnik piekarnikowi nie równy. Ważne jest aby podczas pierwszych 10 minut bułki piekły się w wysokiej temperaturze, obniż temperaturę o 25 stopni (u mnie 225ºC termoobieg) i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Bufiki powinny być lekko rumiane. Upieczone bułki wyjmij na metalową kratkę do ostudzenia.
Polecane przepisy
Bułeczki orkiszowe lekko anyżowe
Bułeczki z jagodami odrywane
Bułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidorami
Bułki zawijane z cukinią, dynią i kiełbasą
Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem
Źródło:http://codojedzenia.pl/bulki-z-jagodami