Wykonanie
Share the post "Pikantne
jajka po marokańsku / Spicy Moroccan eggs"Przedstawiam dziś przepis na rewelacyjne weekendowe śniadanie.
Jajka z lejącym
żółtkiem zatopione w pysznym gulaszu warzywnym z
cukinią,
ciecierzycą i
szpinakiem w
sosie pomidorowym i dalekowschodnimi
przyprawami, zapewnią energię na cały dzień. Polecam podanie z chrupiącym
chlebkiem:)Przepis pochodzi z serwisu BBC Good Food .Scroll down for recipe in English
(4 porcje)Składniki:2 łyżeczki
oleju rzepakowego1 duża
cebula, przekrojona na połowę i pokrojona w cienkie plasterki3 ząbki
czosnku, pokrojone w plasterki1 łyżka harissy, lub innego pikantnego sosu np.
tabasco1 łyżeczka mielonej
kolendry150 ml
bulionu warzywnego lub drobiowego400 g puszka
ciecierzycy2 x 400 g puszki krojonych
pomidorów2 małe
cukinie, pokrojone w drobną kostkę200 g młodego
szpinaku4 łyżki posiekanych listków
kolendry4 duże
jajkasól,
pieprz i
cukier do smakuPrzygotowanie:Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, wlej
olej i wrzuć
cebulę wraz z
czosnkiem. Smaż przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną się rumienić. Dodaj harissę i mieloną
kolendrę, dobrze wymieszaj, następnie wlej
bulion wraz
ciecierzycą z zalewą. Przykryj patelnię i gotuj przez 5 minut, a następnie rozgnieć 1/3
ciecierzycy aby trochę zagęścić sos.Dodaj
pomidory i
cukinię, wymieszaj i gotuj przez 10 minut, aż
cukinia zmięknie. dodaj
szpinak i gdy „zwiędnie” dopraw całość
solą,
pieprzem i
cukrem do smaku.Wmieszaj posiekaną
kolendrę, utwórz w sosie 4 wgłębienia i wbij do każdego po
jajku. Przykryj patelnię i gotuj przez 2 minuty, po czym zdejmij z ognia i odstaw na kolejne 2 minuty przed podaniem.Smacznego!
English versionSpicy Moroccan eggs(4 servings)Ingredients:2 tsp rapeseed oil1 large onion, halved and thinly sliced3 garlic clove, sliced1 tbsp harissa, or other spisy sauce wg.
tabasco1 tsp ground coriander150 ml vegetable stock400 g can chickpea2 x 400 g cans diced tomatoes2 courgette, finely diced200 g bag baby spinach4 tbsp chopped coriander4 large eggsalt, pepper and sugar to tastePreparation:Heat the oil in a large, deep frying pan, and fry the onion and garlic for about 8 mins, stirring every now and then, until starting to turn golden. Add the harissa and ground coriander, stir well, then
pour in the stock and chickpeas with their liquid. Cover and simmer for 5 mins, then
mash about one-third of the chickpeas to thicken the stock a little.Tip the tomatoes and courgettes into the pan, and cook gently for 10 mins until the courgettes are tender. Fold in the spinach so that it wilts into the pan. Season to taste with salt, pepper and sugar.Stir in the chopped coriander, then
make 4 hollows in the mixture and break in the eggs. Cover and cook for 2 mins, then take off the heat and allow to settle for 2 mins before serving.Enjoy!
Share the post "Pikantne
jajka po marokańsku / Spicy Moroccan eggs"