ßßß Cookit - przepis na Pierogi z dorszem, ziemniakami i borowikami

Pierogi z dorszem, ziemniakami i borowikami

nazwa

Wykonanie

Składniki
Farsz:
borowiki, 20 g
liście laurowe, 2 sztuki
ziele angielskie, 2 ziarna
czosnek, 1 ząbek
ziemniaki, około 300 g
dorsz, 400 g
sok z cytryny
masło do smażenia
cebula, 1 sztuka
sól morska, świeżo mielony pieprz
Ciasto:
mąka pszenna, 3 szklanki
jajka, 2 sztuki
ciepła woda, 1/2 szklanki
olej, 1 i 1/2 łyżki
sól
Sposób przygotowania
Borowiki zalać 1 szklanką zimnej wody. Odstawić na 24 godziny. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i obrany czosnek. Gotować pod przykryciem około 10 minut. Wywar z grzybami przelać przez sitko (wywar można zostawić na zupę grzybową). Borowiki drobno pokroić.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy lekko ostygną przecisnąć przez praskę.
Z dorsza powyciągać ości. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Delikatnie obsmażyć z obu stron. Następnie rozdrobnić widelcem.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Wymieszać z ziemniakami, rybą i grzyby i cebulę. Przyprawić solą i pieprzem.
Połączyć składniki na ciasto. Wyrabiać przez 5 minut. Masę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15-20 minut.
Ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką. Wycinać koła o średnicy 7 centymetrów. Na każde nakładać po łyżeczce farszu. Złożyć na pół, brzegi dokładnie zlepić. Można dodatkowo docisnąć widelcem. W dużym garnku zagotować wodę i lekko osolić. Wrzucać pierogi partiami. Zamieszać i gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Z podanych składników powinno wyjść około 35 pierogów.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/pierogi-z-dorszem-ziemniakami-i-borowikami