Wykonanie
SkładnikiFarsz:
borowiki, 20 g
liście laurowe, 2 sztuki
ziele angielskie, 2 ziarna
czosnek, 1 ząbek
ziemniaki, około 300 g
dorsz, 400 g
sok z cytrynymasło do smażenia
cebula, 1 sztuka
sól morska, świeżo mielony
pieprzCiasto:
mąka pszenna, 3 szklanki
jajka, 2 sztukiciepła
woda, 1/2 szklanki
olej, 1 i 1/2 łyżki
sólSposób przygotowania
Borowiki zalać 1 szklanką zimnej
wody. Odstawić na 24 godziny. Dodać
liście laurowe,
ziele angielskie i obrany
czosnek. Gotować pod przykryciem około 10 minut.
Wywar z
grzybami przelać przez sitko (
wywar można zostawić na zupę
grzybową).
Borowiki drobno pokroić.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy lekko ostygną przecisnąć przez praskę.Z
dorsza powyciągać ości. Przyprawić
solą i
pieprzem. Skropić
sokiem z cytryny. Delikatnie obsmażyć z obu stron. Następnie rozdrobnić widelcem.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na
maśle. Wymieszać z
ziemniakami,
rybą i
grzyby i
cebulę. Przyprawić
solą i
pieprzem.Połączyć składniki na ciasto. Wyrabiać przez 5 minut. Masę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15-20 minut.Ciasto cienko rozwałkować, podsypując
mąką. Wycinać koła o średnicy 7 centymetrów. Na każde nakładać po łyżeczce farszu. Złożyć na pół, brzegi dokładnie zlepić. Można dodatkowo docisnąć widelcem. W dużym garnku zagotować
wodę i lekko osolić. Wrzucać pierogi partiami. Zamieszać i gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Z podanych składników powinno wyjść około 35 pierogów.