ßßß Cookit - przepis na Tawkanica z grochem i borowik ceglastopory

Tawkanica z grochem i borowik ceglastopory

nazwa

Wykonanie

Po lekkim torciku arbuzowym przyszła kolej na wysokokaloryczne zimowe dania, zapewniające dużą dawkę energii. Kiedyś czytając o potrawach regionalnych, natknęłam się na tawkanicę czyli tłukanicę z grochem. Pomysł przypadł wszsytkim domownikom do gustu, więc w ostatnią sobotę października wybraliśmy się na grzyby, żeby urozmaicić naszą tawkanicę i podać ją z sosem ze świeżych grzybów. Mimo, iż było już po sezonie udało nam się znaleźć kilka podgrzybków.
A’ propos podgrzybków był „mały zgryz”, bo trafił się jeden borowik ceglastopory i MWP orzekł, że to szatan… a jeśli jestem taka pewna że nie, to powinnam zjeść pierwsza… jeżeli przeżyję to on i dzieci zawsze mogą zjeść odgrzewany sos potem.
Ich zaufanie powaliło mnie na kolana a troska o moje życie i zdrowie była wręcz zdumiewająca
Jak widać przeżyłam. Ponieważ ugotowałam za dużo grochu pokusiłam się o mały rewanż… zamiast zwykłych kotletów mielonych zaserwowałm im następnego dnia mielone z grochem… smaczne były, nie powiem, ale duża ilość grochu „odbiła im się czkawką” i nie tylko
Tawkanica:
ziemniaki ugotowane – 1 kg,
groch żółty – 30dkg,
cebula – 2 szt,
jaja – 1 szt,
sól, pieprz do smaku,
majeranek/cząber – 1 szczypta,
olej do smażenia.
Sos grzybowy:
podgrzybki -1/2 kg,
cebula – 1 szt,
ziele nagielskie – 3 kulki,
liście laurowe – 1 szt,
masło – 75 g,
mąka pszenna – 1 łyżka,
śmietana kwaśna – 1 łyżka,
cząber – 1 gałązka.
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki utłuc. Groch, najlepiej bez moczenia, zalać wodą i ugotować – ma być ugotowany, ale twardy, żeby sie nie rozsypywał. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Poałączyć razem groch, ziemniaki oraz cebulę a nastepnie dodać surowe jajko i wyrobić jednolitą masę. Formować małe placuszki i smażyć na rumiano z obu stron.
Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Dodać ziele angielskie, listek laurowy a potem zalać szklanką wody i gotować około 15-20 minut. Doprawić, solą, cząbrem, pieprzem. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić wodą i wlać do grzybów, gotować jeszcze około 10 minut. Mieszać, żeby sie nie przypaliło. Tuż przed końcem zabielić śmietaną, aby śmietana się nie zwarzyła najpierw ją posolić, potem zahartować paroma łyżkami gorących grzybów i dopiero wlewać do sosu.
Usmażoną tawkanicę podawać z sosem – polecam bardzo smaczne danie.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/11/tawkanica-z-grochem