Wykonanie
Po lekkim torciku
arbuzowym przyszła kolej na wysokokaloryczne zimowe dania, zapewniające dużą dawkę energii. Kiedyś czytając o potrawach regionalnych, natknęłam się na tawkanicę czyli tłukanicę z
grochem. Pomysł przypadł wszsytkim domownikom do gustu, więc w ostatnią sobotę października wybraliśmy się na
grzyby, żeby urozmaicić naszą tawkanicę i podać ją z sosem ze świeżych
grzybów. Mimo, iż było już po sezonie udało nam się znaleźć kilka podgrzybków.A’ propos podgrzybków był „mały zgryz”, bo trafił się jeden
borowik ceglastopory i MWP orzekł, że to szatan… a jeśli jestem taka pewna że nie, to powinnam zjeść pierwsza… jeżeli przeżyję to on i dzieci zawsze mogą zjeść odgrzewany sos
potem.Ich zaufanie powaliło mnie na kolana a troska o moje życie i zdrowie była wręcz zdumiewającaJak widać przeżyłam. Ponieważ ugotowałam za dużo
grochu pokusiłam się o mały rewanż… zamiast zwykłych kotletów mielonych zaserwowałm im następnego dnia mielone z
grochem… smaczne były, nie
powiem, ale duża ilość
grochu „odbiła im się czkawką” i nie tylkoTawkanica:
ziemniaki ugotowane – 1 kg,
groch żółty – 30dkg,
cebula – 2 szt,
jaja – 1 szt,
sól,
pieprz do smaku,majeranek/cząber – 1 szczypta,
olej do smażenia.
Sos grzybowy:podgrzybki -1/2 kg,
cebula – 1 szt,
ziele nagielskie – 3 kulki,
liście laurowe – 1 szt,
masło – 75 g,
mąka pszenna – 1 łyżka,
śmietana kwaśna – 1 łyżka,cząber – 1 gałązka.Przygotowanie:Ugotowane
ziemniaki utłuc.
Groch, najlepiej bez moczenia, zalać
wodą i ugotować – ma być ugotowany, ale twardy, żeby sie nie rozsypywał.
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na
oleju. Poałączyć razem
groch,
ziemniaki oraz
cebulę a nastepnie dodać surowe
jajko i wyrobić jednolitą masę. Formować małe placuszki i smażyć na rumiano z obu stron.
Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Dodać
ziele angielskie,
listek laurowy a
potem zalać szklanką
wody i gotować około 15-20 minut. Doprawić,
solą, cząbrem,
pieprzem. Z
masła i
mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić
wodą i wlać do
grzybów, gotować jeszcze około 10 minut. Mieszać, żeby sie nie przypaliło. Tuż przed końcem zabielić
śmietaną, aby
śmietana się nie zwarzyła najpierw ją posolić,
potem zahartować paroma łyżkami gorących
grzybów i dopiero wlewać do sosu.Usmażoną tawkanicę podawać z sosem – polecam bardzo smaczne danie.