Wykonanie
Składniki:
ziemniaki 1 kg
jaja 2
mąka pszenna 2-3 łyżki
sólolej do smażenia
grzyby świeże (leśne) 0,5 kg
cebula mała 1
masło 1 łyżka
śmietana 2-3 łyżki
sól,
pieprzWykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce. Dodać
mąkę i dokładnie wymieszać. Wbić
jaja, całość dokładnie połączyć wraz z
solą (do smaku). Rozgrzać
olej na patelni. Nakładać ciasto łyżką, tworząc kształtne placki. Smażyć na silnym ogniu z obu stron na złoto (w miarę potrzeby dodawać tłuszcz do smażenia). Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać natychmiast po usmażeniu,
póki są chrupiące.
Grzyby oczyścić, opłukać kilkakrotnie, pokroić w cienkie krążki lub w paski. Podlać niewielką ilością
wody (ok. 5 łyżek), udusić z
cebulą i
masłem pod przykryciem. Gdy
grzyby zmiękną, zalać je
śmietaną, mieszając zagotować, dodać
sól,
pieprz do smaku.