ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane nadziewane grzybami

Placki ziemniaczane nadziewane grzybami

nazwa

Wykonanie

Ale były pyszne, mówię Wam. Koniecznie zróbcie sobie podobne w domu a jeśli nie macie grzybów leśnych to wykorzystajcie pieczarki.
składniki:
6 - 8 dużych ziemniaków
1 jajko
3 - 5 łyżek mąki pszennej
1 duża cebula (albo 2 mniejsze)
30 dkg borowików
do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek świezy albo suszony
do smażenia: olej
1 łyżka masła do grzybów
sposób przygotowania: Grzyby dokładnie oczyściłam, opłukałam i dobrze osuszyłam. Cebulę obrałam, pół posiekałam drobno a pół starłam na tarce o drobnych oczkach. Rozpuściłam na patelni masło z 1 łyżeczką oleju, zeszkliłam posiekaną cebulę, dodałam cienko pokrojone grzyby. Smażyłam kilka minut mieszając aż odparował sok z grzybów. Doprawiłam solą, pieprzem i niewielką ilością tymianku, przestudziłam.
Ziemniaki obrałam, opłukałam, starłam na tarce o drobnych oczkach. Dodałam startą cebulę, jajko i mąkę, doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam dokładnie. Jeśli ziemniaki są wodniste można dodać nieco więcej mąki. Na patelnię z rozgrzanym olejem kładłam porcje ciasta ziemniaczanego (ok. 1 czubatej łyżki) lekko je rozpłaszczając. Na środek placka dołożyłam łyżkę grzybów i przykryłam czubatą łyżką ciasta ziemniaczanego. Smażyłam po kilka minut z obu stron aż ładnie się zrumieniły. Podałam z sosem tzatzyki.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/placki-ziemniaczane-nadziewane-grzybami.html