Wykonanie
Ale były pyszne, mówię Wam. Koniecznie zróbcie sobie podobne w domu a jeśli nie macie
grzybów leśnych to wykorzystajcie
pieczarki.
składniki:6 - 8 dużych
ziemniaków1
jajko3 - 5 łyżek
mąki pszennej1 duża
cebula (albo 2 mniejsze)30 dkg
borowikówdo smaku:
sól,
pieprz mielony,
tymianek świezy albo suszonydo smażenia:
olej1 łyżka
masła do
grzybówsposób przygotowania:
Grzyby dokładnie oczyściłam, opłukałam i dobrze osuszyłam.
Cebulę obrałam, pół posiekałam drobno a pół starłam na tarce o drobnych oczkach. Rozpuściłam na patelni
masło z 1 łyżeczką
oleju, zeszkliłam posiekaną
cebulę, dodałam cienko pokrojone
grzyby. Smażyłam kilka minut mieszając aż odparował sok z
grzybów. Doprawiłam
solą,
pieprzem i niewielką ilością
tymianku, przestudziłam.
Ziemniaki obrałam, opłukałam, starłam na tarce o drobnych oczkach. Dodałam startą
cebulę,
jajko i
mąkę, doprawiłam
solą i
pieprzem, wymieszałam dokładnie. Jeśli
ziemniaki są wodniste można dodać nieco więcej
mąki. Na patelnię z rozgrzanym
olejem kładłam porcje ciasta ziemniaczanego (ok. 1 czubatej łyżki) lekko je rozpłaszczając. Na środek placka dołożyłam łyżkę
grzybów i przykryłam czubatą łyżką ciasta ziemniaczanego. Smażyłam po kilka minut z obu stron aż ładnie się zrumieniły. Podałam z
sosem tzatzyki.