Wykonanie
Jeszcze na dzisiaj, na wieczór sylwestrowy, kulebiak.To szybkie i efektowne kruche ciasto z nadzieniem. Kulebiak można zrobić w cieście
drożdżowym albo francuskim, farsz może być z
kapusty,
grzybów,
ziemniaków czy
łososia.Ja postanowiłam zrobić taki najzwyklejszy kulebiak, z farszem z
ziemniaków i smażonej
cebulki, pikantnie przyprawiony. To łatwy i szybki wypiek, jeszcze zdążycie!Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
Składniki:ciasto:500g
mąki pszennej1
jajko1 kostka zimnego
masła3/4 kubka słodkiej
śmietanyszczypta
solifarsz:4-5 średnich
ziemniaków, ugotowanych w łupinach2 średnie
cebule, drobniutko posiekane
olej roślinny do smażenia
sól,
pieprz1
jajko rozbełtane, do posmarowania ciasta przed pieczeniemłyżka
maku do posypaniaJak zrobiłam:farsz:
Ziemniaki obrałam i przecisnęłam przez praskę.
Cebulę podsmażyłam na złocisty kolor. Dodałam do
ziemniaków, wymieszałam i bardzo dobrze przyprawiłam.ciasto:
Masło posiekałam i połączyłam z
mąką z odrobiną
soli, roztarłam palcami. Dodałam
jajko i
śmietanę, szybko zagniotłam kruche ciasto. Uformowałam kulę i włożyłam na 30 minut do lodówki.Ciasto rozwałkowałam na duży prostokąt, po środku rozłożyłam farsz. Boki ciasta nacięłam w poprzeczne paski o szerokości 1.5cm, symetrycznie po obu stronach. Ciasto na górze i dole zawinęłam do środka, przykrywając częściowo farsz, paski założyłam ukośnie do środka, jak plecionkę. Posmarowałam
jajkiem i posypałam
makiem, piekłam w 200'C przez około 45-50 minut.