Wykonanie
SkładnikiFarsz:
borowiki, 20 g
liście laurowe, 2 sztuki
ziele angielskie, 2 ziarna
czosnek, 1 ząbek
ziemniaki, około 600 gprażona
kasza gryczana, 100 g
cebula, 1 sztuka
masło, 3 łyżki
sól morska, świeżo mielony
kolorowy pieprznatka pietruszkiCiasto:
mąka pszenna, 420 g
woda, 180-210 ml
sól, 10 gSposób przygotowania
Borowiki zalać 1 szklanką zimnej
wody. Odstawić na 24 godziny. Dodać
liście laurowe,
ziele angielskie i obrany
czosnek. Gotować pod przykryciem około 10 minut.
Wywar z
grzybami przelać przez sitko (
wywar można zostawić na zupę
grzybową).
Borowiki drobno pokroić.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy lekko ostygną przecisnąć przez praskę.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na
maśle.
Ziemniaki,
kaszę,
grzyby i
cebulę dokładnie wymieszać. Przyprawić
solą i
pieprzem.
Mąkę wymieszać z
solą. Następnie stopniowo wlewać
wodę i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć miseczką i ostawić na 10-15 minut, żeby odpoczęło. Podzielić na 16 równych części. Każdą rozwałkować w placek o średnicy 13-15 cm. Na środek nakładać po 2 łyżki farszu. Formować pierogi. Brzeg ciasta składać w falbankę. Górę pierożka mocno ścisnąć i lekko skręcić.Gotować w dużej ilości osolonej
wody po kilka sztuk. Pierogi są ugotowane kiedy wypłyną na wierzch i obrócą się na drugą stronę.Podawać oprószone
kolorowym pieprzem i
natką pietruszki.