Wykonanie
W dzisiejszej odsłonie 'Projektu Zupa' mam dla Was wiosenną zupę z
młodej kapusty. Niektórzy nazywają ją kapuśniakiem ze
słodkiej kapusty, lecz mnie kapuśniak kojarzy się raczej z ciężkim i rozgrzewającym daniem. Zaś zupka widoczna na zdjęciach jest w smaku bardzo delikatna i słodkawa. To idealna potrawa na aktualną
porę roku. Wykorzystajcie zatem dość krótki sezon na
młodą kapustę i przygotujcie sobie tą pyszną zupę.

Składniki:1 mała główka
kapusty1,7 l
wywaru mięsnego lub warzywnego3
ziemniakibiała część
pora1
cebulapęczek
koperkułyżka
masła2 ząbki
czosnkukilka gałązek
natki pietruszkisól,
pieprzwywar:2 l
wody400 g
żeberekporcja rosołowa
włoszczyzna2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiegosól,
pieprzPrzygotowanie:
wywar:
Żeberka oraz porcję rosołową zalewamy
wodą, zagotowujemy i usuwamy szumowiny. Dodajemy obraną
włoszczyznę,
ziele angielskie i
liśćie laurowe. Przykrywamy i gotujemy, do momentu aż warzywa będą miękkie. Z gotowego
wywaru wyjmujemy
mięso i
włoszczyznę.
Marchewkę kroimy w talarki i wrzucamy z powrotem do garnka. Całość doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Odstawiamy.zupa z
kapusty:W garnku z grubym dnem podduszamy na
maśle drobno posiekaną
cebulę oraz
pora. Po chwili dorzucamy pokrojone w kostkę
ziemniaki i podsmażamy razem przez 5 minut. W międzyczasie obieramy
kapustę z zewnętrznych liści, usuwamy głąb i szatkujemy. Następnie dodajemy ją wraz z
ziemniakami,
porem i
cebulą do gorącego
wywaru. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Tuż przed końcem gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekany
koperek oraz
pietruszkę. Gotową zupę doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Podajemy samodzielnie lub z kromką
ciemnego pieczywa.Smacznego!