Wykonanie
Przyznam się bez bicia, że co roku, gdy zobaczę w sklepie lub na bazarze, pierwszą
młodą kapustę,nie potrafię się jej oprzeć.Zazwyczaj gotuję wtedy kapuśniak,pachnący wędzonką,
czosnkiem,
koperkiem i majem.Żaden kolejny nie smakuje już tak samo,trzeba czekać do następnego roku ;)
Składniki:30 dkg wędzonych
żeberekwłoszczyzna3
ziemniaki1 mała główka
młodej kapustypęczek
koperku2 ząbki
czosnkuliść laurowy3 ziarenka
ziela angielskiegosól i
pieprz do smakuSposób przygotowania:
Żeberka zalać 2 litrami
wody. Zagotować. Dodać obraną
włoszczyznę, ziele i
liść laurowy. Całość przykryć i gotować razem, aż warzywa będą miękkie.Wyjąć
żeberka i
włoszczyznę. Część wyjętej
marchewki pokroić w plasterki i wrzucić z powrotem do garnka.
Kapustę drobno poszatkować i dodać do
wywaru.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować, aż
ziemniaki i
kapusta będą miękkie.
Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę, lub rozgnieść z
solą. Dodać do zupy. Doprawić
solą i
pieprzem. Na koniec dodać pokrojony
koperek.Zupę można podać jeszcze w sposób, w jaki jadło się większość zup u mojej babci. Tzn. nie dodawać
ziemniaków do zupy, a ugotować je oddzielnie i podać obok, na talerzu, posypane
koperkiem i okraszone
słoninką.Smacznego :)