ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty

nazwa

Wykonanie

Przyznam się bez bicia, że co roku, gdy zobaczę w sklepie lub na bazarze, pierwszą młodą kapustę,
nie potrafię się jej oprzeć.
Zazwyczaj gotuję wtedy kapuśniak,
pachnący wędzonką, czosnkiem, koperkiem i majem.
Żaden kolejny nie smakuje już tak samo,
trzeba czekać do następnego roku ;)
Składniki:
30 dkg wędzonych żeberek
włoszczyzna
3 ziemniaki
1 mała główka młodej kapusty
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Żeberka zalać 2 litrami wody. Zagotować. Dodać obraną włoszczyznę, ziele i liść laurowy. Całość przykryć i gotować razem, aż warzywa będą miękkie.
Wyjąć żeberka i włoszczyznę. Część wyjętej marchewki pokroić w plasterki i wrzucić z powrotem do garnka. Kapustę drobno poszatkować i dodać do wywaru. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie.
Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę, lub rozgnieść z solą. Dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pokrojony koperek.
Zupę można podać jeszcze w sposób, w jaki jadło się większość zup u mojej babci. Tzn. nie dodawać ziemniaków do zupy, a ugotować je oddzielnie i podać obok, na talerzu, posypane koperkiem i okraszone słoninką.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/05/Kapusniak-z-mlodej-kapusty.html