ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak (3) z młodej kapusty

Kapuśniak (3) z młodej kapusty

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Nareszcie pojawiły się nowalijki! Nie mogłem się już doczekać na świeże warzywa prosto z targowiska.
W ostatnich dniach, kupiłem w moim ulubionym warzywniaku przy ul. Niegolewskich - młodą kapustę, młode ziemniaki i włoszczyznę. Zdecydowałem się ugotować z tego kapuśniak, za którym bardzo się stęskniłem.
Zaraz po powrocie do domu, pobiegłem do kuchni, aby go przyrządzić.
Wyszedł wspaniale =)
Potrzebne będą:
- 1,5 wywaru drobiowego (można użyć zamrożonego rosołu z niedzieli), lub wieprzowego (w takim przypadku używamy małego kawałka żeberka)
- włoszczyzna
- 2 ziemniaki
- koperek
- 1 mała główka młodej kapusty
- 1 ząbek czosnku
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku, szczypta ostrej papryki
Sposób wykonania:
1) Żeberko zalewamy zimną wodą, gotujemy przez 15-20 minut, po czym dodajemy obraną włoszczyznę i gotujemy całość, aż włoszczyzna stanie się miękka.
2) Następnie wyciągamy z zupy mięso i włoszczyznę.
3) Marchew kroimy w plastry...
...i wrzucamy z powrotem do garnka z wywarem.
4) Kapustę szatkujemy dosyć drobno...
...i również dodajemy do wywaru.
5) Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Dodajemy do zupy. Gotujemy kapuśniak, dopóki ziemniaki nie zmiękną.
6) Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i papryką.
Na koniec gotowania można dodać posiekany koperek i tym sposobem otrzymujemy wspaniały i aromatyczny kapuśniak.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/06/kapusniak-3-z-modej-kapusty.html