Wykonanie
Cześć =) Nareszcie pojawiły się nowalijki! Nie mogłem się już doczekać na świeże warzywa prosto z targowiska.W ostatnich dniach, kupiłem w moim ulubionym warzywniaku przy ul. Niegolewskich -
młodą kapustę,
młode ziemniaki i
włoszczyznę. Zdecydowałem się ugotować z tego kapuśniak, za którym bardzo się stęskniłem.Zaraz po powrocie do domu, pobiegłem do kuchni, aby go przyrządzić.Wyszedł wspaniale =)
Potrzebne będą:- 1,5
wywaru drobiowego (można użyć zamrożonego rosołu z niedzieli), lub wieprzowego (w takim przypadku używamy małego kawałka
żeberka)-
włoszczyzna- 2
ziemniaki-
koperek- 1 mała główka
młodej kapusty- 1 ząbek
czosnku-
liść laurowy- 2 ziarenka
ziela angielskiego-
sól i
pieprz do smaku, szczypta
ostrej paprykiSposób wykonania:1)
Żeberko zalewamy zimną
wodą, gotujemy przez 15-20 minut, po czym dodajemy obraną
włoszczyznę i gotujemy całość, aż
włoszczyzna stanie się miękka.2) Następnie wyciągamy z zupy
mięso i
włoszczyznę.3)
Marchew kroimy w plastry...
...i wrzucamy z powrotem do garnka z
wywarem.4)
Kapustę szatkujemy dosyć drobno...
...i również dodajemy do
wywaru.5)
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Dodajemy do zupy. Gotujemy kapuśniak, dopóki
ziemniaki nie zmiękną.6) Dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy zupę do smaku
solą,
pieprzem i
papryką.Na koniec gotowania można dodać posiekany
koperek i tym sposobem otrzymujemy wspaniały i aromatyczny kapuśniak.
Smacznego =)