Wykonanie
Nareszcie pojawiły się nowalijki! Nie mogłam się już doczekać na świeże warzywa prosto z targu. Dzisiaj na Kleparzu udało mi się zakupić
młodą kapustę, ziemniaczki,
botwinkę i
koperek. Z
kapusty zdecydowałam się przyrządzić kapuśniak, za którym bardzo się stęskniłam. Zaraz po powrocie do domu, ruszyłam do kuchni, aby go przyrządzić. Wyszło pysznie! ;)
Składniki:1,5 l
bulionu drobiowego (użyłam zamrożonego rosołu z niedzielnego obiadu)
włoszczyzna2
ziemniakikoperek1 mała główka
młodej kapusty1 ząbek
czosnkuliść laurowy3 ziarenka
ziela angielskiegosól i
pieprz do smaku,szczypta mielonej
ostrej paprykiPrzygotowanie:Do gotującego się
bulionu wrzucamy obraną i pokrojoną
włoszczyznę,
liść laurowy oraz
ziele angielskie. Całość gotujemy, aż warzywa staną się miękkie.Wyjmujemy
włoszczyznę.
Marchewkę kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do garnka z
wywarem.
Kapustę szatkujemy bardzo drobno i również dodajemy do
wywaru.
Ziemniaki obieramy i kromy w cienkie talarki. Dodajemy do zupy. Gotujemy kapuśniak, dopóki
ziemniaki nie zmiękną.Dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy zupę do smaku
solą,
pieprzem i
papryką. Na koniec gotowania dodajemy posiekany
koperek. I tym sposobem otrzymujemy pyszny i aromatyczny kapuśniak. Mniam!Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)