Wykonanie
20:49 Jedz Taniej 2 CommentsBywa, że nabierze nas ochota na najzwyklejszą zupę, jaka może być. Najzwyklejsza nie oznacza, naturalnie, niesmaczna. Polecam wszystkim
ogórkową.Składniki:500g
ogórków kiszonychCebulaok. 1 kg porcji rosołowych3 ząbki
czosnkuKilka
ziemniaków (ok. 0.5 kg)
WłoszczyznaLiście lauroweZiele angielskieSólPieprzŚmietana 18%Suszony
koperekPrzygotowanie:Porcje rosołowe płuczemy, wkładamy do dużego garnka. Dodajemy kilka listków laurowych i kilka ziaren
ziela angielskiego. Zalewamy
wodą i - przykrywając - wstawiamy na średni ogień.Wszystkie warzywa obieramy i płuczemy pod bieżącą
wodą.
Marchewkę i
pietruszkę kroimy w krążki;
por także. Gdy
wywar zacznie się gotować wybieramy szumowiny i dorzucamy warzywa (w tym także
seler i
cebulę oraz ząbki
czosnku). Przykrywamy.W międzyczasie, gdy nasz
wywar będzie się gotował, obieramy ziemniaczki i kroimy w kostkę. Możemy także zetrzeć na tarce
ogórki. Teraz spokojnie można sobie wypić browarka, bo musimy poczekać aż wszystkie warzywa się ugotują i będą miękkie.Po kilkunastu minutach dodajemy pokrojone wcześniej
ziemniaki, a gdy i te zmiękną, dodajemy
ogórki. Zamieszajmy zupę i pozwólmy, by chwilę gotowała się pod przykryciem. Po tym czasie możemy zagęścić ją - z wyczuciem -
śmietaną. Po chwili wyłączamy gaz.Gotową zupę, zgodnie z preferencjami smakowymi, doprawiamy
przyprawami, a także dodajemy suszony
koperek.Nic trudnego, a tyle radości. Smacznego!Łukasz