Wykonanie
Moja ulubiona zupka z
ogórków kiszonych mojej mamy :)
SKŁADNIKI:kiszone górki mojej mamy
włoszczyznakilka
ziemniakówżeberka wieprzowekopereksól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowyśmietana 18%Do większego lub średniego garnka włożyć
żeberka, wlać zimną
wodę. Zagotować, ściągnąć szumowiny , następnie zmniejszyć ogień. Dodać
sól, przykryć i gotować
mięso przez około pół godziny na małym ogniu. Następnie dodać
ziele angielskie,
listki laurowe i ziarenka
pieprzu.
Marchewkę,
pietruszkę i
selera obrać, opłukać i w całości dodać do zupy wraz z
porem i
cebulą. Zupę gotować przez kolejne 30 minut na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywą.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Zupę gotować na małym ogniu do miękkości
ziemniaków, przez około 15 minut.
Ogórki zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Gotować przez około 7 - 10 minut do miękkości
ogórków. Na koniec dodać posiekany
koperek.Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć
natkę,
seler,
pietruszkę,
cebulę,
pora i pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do zupy. Wyciągnąć również
żeberka i je oskubać,
mięsko wrzucić do zupy.
Śmietanę włożyć do większego kubka i stopniowo - po 1 łyżce - dodawać
wywar cały czas mieszając. Następnie tak zahartowaną
śmietanę przelać do garnka z zupą. Wymieszać. Podawać oproszoną
koperkiem.
SMACZNEGO !!!