Wykonanie
Jedna z moich ulubionych zup, pod warunkiem, że nie jest przekombinowana, za gęsta i za tłusta.Kiedyś, będąc dzieckiem nie specjalnie za nią przepadałam, w
sumie to nie wiem dlaczego...Dziś ją uwielbiam.Miałam okazję też nabyć żurek góralski, nie taki jakiś ze sklepu...więc tym bardziej nie czekałam z jego wykonaniem;))Przygotowanie: około 50 minutKoszt: 20-25 złSkładniki:pól kg
żeberka chudegoplaster
boczku wędzonego chudego4 średnie
ziemniakiwłoszczyznażurek - zakwas
ziele angielskieliść laurowysól,
pieprzmajeranek3
jajka3-4 ząbki
czosnkumaggiMięso myję, zalewam zimną
wodą, doprowadzam do wrzenia.Po zagotowaniu zmniejszam temperaturę, oczyszczam
wodę z "farfocli", dodaję umyte i obrane warzywa - w całości , ziele i
liść laurowy, nadal gotuję do około 35-40 minut na wolnym ogniu.Po tym czasie wyjmuję z garnka warzywa oraz
mięso, wlewam zakwas, mieszam i nadal gotuję jakieś 10 minut. W tym czasie kroję na drobno warzywa i
mięso i ponownie wrzucam do garnka.
Ziemniaki myję, obieram i gotuję do miękkości. Kroję na kostkę i również wrzucam do garnka.
Jajka gotuję na twardo, dzielę na mniejsze kawałki, dodaję do zupy.Na sam koniec doprawiam
solą,
pieprzem i
majerankiem.