Wykonanie
ta babka jest lekka jak puch. szybko się robi dobrze smakuje, długo zachowuje świeżość, świetnie się mrozi, więc same zalety :)składniki na jedną babkę:4
jajka -
białka i
żółtka oddzielnie1,25 szk. drobnego
cukru0,5 szk.
mąki ziemniaczanej,0,5 szk.
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka aromatu waniliowego/
cytrynowego lub wg upodobań3 łyżki
majonezu Dekoracyjnego
WiniaryWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki przesiać z
proszkiem do pieczenia i odłożyć.Następnie
białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać
cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania, dodać
żółtka. Przesiane
mąki z proszkiem dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką na koniec dodać
majonez i aromat i wymieszać.Piec około 45 minut w temperaturze 170ºC z termoobiegiem.