ßßß Cookit - przepis na Babka z majonezem

Babka z majonezem

nazwa

Wykonanie

Po pysznych, choć kalorycznych i dość pracochłonnych ciastach przekładanych, postanowiłam upiec coś lżejszego, prostszego, co nie wymaga poświęcenia kilku godzin na przygotowania ani nie zawiera tylu kalorii co np. ciasto jogurtowo-grysikowe czy miodownik z orzechami .
Przedstawię Wam dziś przepis na prostą babkę z majonezem.
Jakiś czas temu po raz pierwszy piekłam ciasto z dodatkiem majonezu, nie do końca wierząc, że ciasto z jego zawartością może być dobre i nie smakować jak ten wyśmienity dodatek do sałatek czy sosów. Spróbowałam, posmakowałam i przyznam, że bardzo mile zaskoczył mnie ten wypiek - majonez nie jest w ogóle wyczuwalny, a babka smakuje bardzo dobrze.
Może nie jest to przepis, przy którym biegniemy do sklepu po słoik majonezu, gdy postanowimy go wykorzystać, lecz raczej pomysł na to, co zrobić z resztką majonezu, która często po przygotowywaniu jakiejś sałatki czy innej potrawy, zalega w naszej lodówce.
Składniki:
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
2 jajka
100g cukru
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki majonezu
Wykonanie:
- białka oddzielić od żółtek i ubić, dodając pod koniec ubijania cukry
- do ubitej piany dodać stopniowo żółtka, dalej ubijając
- mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do jajek
- mąkę ziemniaczaną dodać również przesianą, całość zmiksować
- na koniec dodać majonez i ucierać do uzyskania jednolitej masy
- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wypełniając połowę wysokości
- piec w temperaturze 175 stopni przez 45-55 minut, sprawdzając na koniec wykałaczką stan upieczenia (jeśli jest sucha po wyjęciu, ciasto jest gotowe)
- ciasto wyjąć z piekarnika i po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, pozostawić do całkowitego wystudzenia
Babka z majonezem może być awaryjnym przepisem na wypadek, gdy z naszej lodówki zniknie masło czy margaryna, a potrzebujemy wykonać wypiek w danej chwili, bez możliwości zakupów. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej jest lekka i piaskowa, ponadto dodana ilość cukru sprawia, że nie jest zbyt słodka i je się ją z dużą przyjemnością i bez efektu przesłodzenia.
Moją babkę upiekłam w małej foremce o wymiarach 15x10x7cm, więc dla chcących wykorzystać przepis w większej formie, polecam zwiększenie proporcji co najmniej o połowę.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/01/babka-z-majonezem.html