Wykonanie
Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę:Wesołych, zdrowych i pełnych miłości Świąt Wielkiej Nocyspokoju ducha, wiary w Boga i ludzi, umiejętności postrzeganiapiękna tego świata oraz wiary w siebie i w swoje możliwości.Poniżej przedstawiam przepis na babkę
majonezową - to pierwsza babka, którą przyrządziłam jeszcze wtedy, kiedy nie prowadziłam bloga, a bardzo nam smakowała. To jeden z niewielu przepisów zapisanych w moich zeszycie sprzed blogowania, którym chcę się podzielić z
Wami. Smaku
majonezu w cieście nie czuć - odpowiadam wyprzedzając pytanie, które każdy sobie zadaje :).
4
jajka3/4 szklanki
cukrupół szklanki
majonezupół
cytrynypół szklanki
mąki pszennejpół szklanki
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaOddzielić
białka od
żółtek,
białka ubić na sztywną pianę.Ciągle miksując dodawać po jednym
żółtku.Dosypać
cukier i utrzeć mikserem aż masa stanie się jasna.Dodać
majonez, otartą skórkę z połówki z
cytryny oraz sok z niej wyciśnięty.Miksować aż masa się połączyć.
Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać do masy.Delikatnie wymieszać wszystko.Przelać do keksówki lub dużej formy na babkę - blaszki wysmarować tłuszczem i wysypać
bułką tartą (ten krok można pominąć używając formy silikonowej).Piec przez godzinę w temp. 170 st.C. - po 50 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już suche w środku i gotowe.Swoją babkę polewam lukrem
cytrynowym z
żółtym barwnikiem - przepis na
lukier .