Wykonanie
Babka majonezowa - ostatnie wspomnienie minionej Wielkanocy. Od dłuższego czasu byłam ciekawa jej smaku. Ciasto z
majonezem...? Brzmi dość dziwnie, ale nie obawiajcie się.
Majonez jest tutaj w ogóle nie wyczuwalny, a dzięki niemu babka jest wyjątkowo wilgna i smaczna :) Koniecznie musicie wypróbować ten przepis :)
5
jajekszklanka
cukru4 łyżki
majonezu3-4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z
cytrynyBiałka oddziel od
żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę z szczyptą
soli. Pod koniec ubijania partiami wsypuj
cukier, a następnie po kolei dodawaj
żółtka, cały czas miksując do połączenia się składników. Do masy dodaj
majonez, delikatnie mieszając.
Mąkę pszenną wymieszaj z
mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia, po czym dodawaj ją powoli do pozostałych składników, cały czas mieszając. Pod koniec dodaj jeszcze skórkę otartą z
cytryny i ponownie całość dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy z kominkiem. Piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia, a następnie udekoruj ją
polewą czekoladową lub
cukrem pudrem.Smacznego :)