Wykonanie
Dzisiejsza propozycja na słodką przekąskę powstała na życzenie mojej córci :) Pomysł na dekorację był także jej :) "mamusiu to będą dziewczynki wiesz i one muszą być.... uwaga.... "ELEGANSKIE" ;)"Kwiatuszki powstały już jakiś czas temu, a jak je zrobić opisywałam w tym
poście .Ciasto na misie nie jest typowo muffinkowe. Postanowiłam wykorzystać przepis na jedną z moich ulubionych babek, która gości zawsze na moim Wielkanocnym
stole. Publikowałam już jej przepis tutaj . Dzisiaj wzbogaciłam go o
sok z cytryny i skórkę, nadając misiom cudowny aromat. Polecam Wam baaardzo :)Składniki na 6 dużych misiów:1/2 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl,
maki ziemniaczanej1 szkl
cukru4
jajka1/3 szkl.
majonezu (ok 2 duże łyżki)2 łyżeczki
proszku do pieczenia.sok z 1
cytrynyskórka otarta z 1
cytrynydodatkowo:1 łyżeczka
kakaodekoracje lukroweWszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Odłożyć 2 łyżki i dodac do mich
kakao. Nałozyc do szprycy lub worka cukierniczego z maleńka okrągłą końcówką (ja zrobiłam to zwykła strzykawką) i zrobic misiowi uszka, łapki i brzuszek. Resztę ciasta delikatnie przelać do natłuszczonych foremek, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 min w 180 stopniach do tzw suchego patyczka.Smacznego :)