Wykonanie
Zawsze zastanawiałam się nad tym, jak może smakować ciasto z dodatkiem
majonezu i zawsze dochodziłam do wniosku, że
majonez raczej nie pasuje do ciasta. Błąd, ogromny błąd!!!Pasuje i to jeszcze jak. Ciasto jest puszyste, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Kto piekł, ten wie, a kto nie miał jeszcze okazji wypróbować, niech się nie waha dłużej.
Składniki:5
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej4-5 łyżek
majonezu2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubijam na sztywna pianę.
Do ubitej piany dodaję stopniowo
cukier i po jednym
żółtku.
Nie przerywając ucierania dodaję po łyżce
majonezu.Obie
mąki przesiewam, mieszam z
proszkiem do pieczenia i delikatnie łącze z masą .
Formę z kominkiem smaruje tłuszczem, piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na 35-40 min. Upieczoną zostawiam w formie, aż wystygnie. Następnie wyjmuję i posypuję
cukrem pudrem.