Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Zosia WinawerCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)1 kg
szpinaku12
jajek4 litry
wody3 łyżki
oliwydrobna
sól (najlepiej morska)świeżo mielony
czarny pieprzFrittata ze
szpinaku - sposób przygotowania: W dużym garnku doprowadzamy
wodę do wrzenia, wrzucamy
szpinak na 3 - 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak i chłodzimy pod zimną
wodą. Odciskamy mocno w dłoniach. Siekamy. Dzielimy na dwie porcje. 6
jajek bełtamy, mieszamy z
solą i
pieprzem, a następnie dodajemy jedną porcję
szpinaku. Na patelni podgrzewamy
oliwę, wlewam
jajka ze
szpinakiem i smażymy. Gdy
jajka dobrze się zetną na spodzie, przewracamy frittatę na drugą stronę, dosmażamy, zdejmujemy. Tak samo smażymy drugą frittatę.Podajemy na gorąco lub o temperaturze pokojowej z
zieloną sałatą z
pomidorami.Omlety z 4 stron świata
włoski, bogaty w dodatki omlet, przypominający hiszpańską tortillę. Nazwa dania pochodzi od słowa "fritto" - "smażony". Do frittaty można dodawać warzywa, kawałki
mięsa, a nawet ugotowany
makaron. My zapraszamy Was na frittatę ze
szpinakiem i
papryką. Frittata ze
szpinakiem i
paprykąCo zrobić z resztkami? 5 przepisów
wierzch frittaty się zrumieni. Podawaj z
pomidorami lub
zieloną sałatą. Zobacz też przepisy na: Frittata ze
szpinakiem i
grzybami Frittata z
papryką i
salami Ten przepis pozwoli Ci wykorzystać resztki
bakalii i
kaszy kuskus. Aromatyczne
curry z
soczewicą Przepis Tomka Woźniaka przygotowany dla