ßßß Cookit - przepis na Frittata ze szpinaku

Frittata ze szpinaku

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Zosia Winawer
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (3 głosy)
1 kg szpinaku
12 jajek
4 litry wody
3 łyżki oliwy
drobna sól (najlepiej morska)
świeżo mielony czarny pieprz
Frittata ze szpinaku - sposób przygotowania: W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy szpinak na 3 - 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak i chłodzimy pod zimną wodą. Odciskamy mocno w dłoniach. Siekamy. Dzielimy na dwie porcje. 6 jajek bełtamy, mieszamy z solą i pieprzem, a następnie dodajemy jedną porcję szpinaku. Na patelni podgrzewamy oliwę, wlewam jajka ze szpinakiem i smażymy. Gdy jajka dobrze się zetną na spodzie, przewracamy frittatę na drugą stronę, dosmażamy, zdejmujemy. Tak samo smażymy drugą frittatę.
Podajemy na gorąco lub o temperaturze pokojowej z zieloną sałatą z pomidorami.
Omlety z 4 stron świata
włoski, bogaty w dodatki omlet, przypominający hiszpańską tortillę. Nazwa dania pochodzi od słowa "fritto" - "smażony". Do frittaty można dodawać warzywa, kawałki mięsa, a nawet ugotowany makaron. My zapraszamy Was na frittatę ze szpinakiem i papryką. Frittata ze szpinakiem i papryką
Co zrobić z resztkami? 5 przepisów
wierzch frittaty się zrumieni. Podawaj z pomidorami lub zieloną sałatą. Zobacz też przepisy na: Frittata ze szpinakiem i grzybami Frittata z papryką i salami Ten przepis pozwoli Ci wykorzystać resztki bakalii i kaszy kuskus. Aromatyczne curry z soczewicą Przepis Tomka Woźniaka przygotowany dla
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5408318/frittata+ze+szpinaku/p