Wykonanie
Kładzione kluski to idealne rozwiązanie dla zabieganych bądź / i leniwych. Robią się dużo szybciej niż ugotowanie
makaronu czy
ziemniaków, do tego są bardzo sycące i pasują do każdego sosu.Składniki : ( 2 duże porcje )* 1
jajko,* 1 szklanka
mąki,* 1/2 szklanki
wody,*
sól,* 1 łyżka
oliwy,Przygotowanie :W misce roztrzep
jajko, dodaj szczyptę
soli i
wodę, wymieszaj.Następnie dodaj
mąkę i mieszaj do czasu aż masa będzie gładka ( powinna być dość gęsta ).W duży garnku zagotuj osoloną
wodę z łyżką
oliwy.Na łyżkę nabieraj około 1/3 powierzchni ciasta wkładaj do gotującej się
wody, co kilka klusków zanurz łyżkę w zimnej wodzie co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta.Kluski gotuj od 2 do 5 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię.Odcedź na sicie lub wyjmij łyżką cedzakową.