ßßß Cookit - przepis na Ribbe - norweskie żeberka

Ribbe - norweskie żeberka

nazwa

Wykonanie

Ribbe jest jednym z głównych dań na norweskim wigilijnym stole.
Na jednej z norweskich stron internetowych z przepisami na ribbe znalazłam informację, że Norwegowie w przeciągu Świąt Bożego Narodzenia zjadają około 3000000 kg tego mięsa.
Jest to ten okres w roku, w którym nie powinno zabraknąć jedzenia, a nie do pomyślenia jest, aby na świątecznym śniadaniu mogłoby zabraknąć ribbe. Dlatego w przepisach pojawia się przelicznik od 300g – 500g lub nawet więcej mięsa na osobę. W każdym przepisie podkreślają, że idealne ribbe wydaje chrupiące trzaski. Przyznaję, miałam okazję kilkakrotnie spożywać ribbe przyrządzone przez kogoś, ale o co chodzi z tymi trzaskami, to nie wiem. Jedynie co mi przychodzi do głowy, to myśl, że powinny być chrupiące, ale te co ja jadłam były bardzo delikatne i miękkie.
Muszę przyznać, że wykonanie ribbe jest dość pracochłonne, a i oryginalne przepisy w niektórych momentach są dla mnie zbyt skomplikowane. Tak więc eksperymentuje według wybranego przepisu, a w przypadku części nie zrozumiałych wykorzystuje intuicję.
Składniki:
1) 2.5 kg cienkich żeberek
2) Sól i czarny pieprz, zgnieciony
3) Woda
4) 1 cały ząbek czosnku w łupinach
5) 2 szt. trawy cytrynowej
Sposób wykonania:
Natrzyj solą i pieprzem żeberka po czym pozostaw na 2-3 dni w lodówce owinięte w folię aluminiową. Zabieg ten daje to lepszy efekt. Zmyj soli i pieprz z żeber po 2-3 dni a następnie nasól i popierz ponownie. Weź naczynie żaroodporne, lub specjalną formę z sitkiem wygiętym ku górze. Włóż żeberka do naczynia skórą do dołu i wlej wodę tak aby obejmowała mięso. Posyp trawą cytrynową i czosnkiem. Włożyć żeberka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 60 minut, po tym czasie przez kolejne 60 minut wlewaj wody do naczynia, tak żeby wytworzyła się para nad żeberkami. Upewniaj się, że mają dużo wody wewnątrz, aby para nie znikła. Po tym czasie żeberka są prawie gotowe. Teraz tylko wyjmujemy żeberka z wody, przekładamy do innego naczynia i wkładamy do piekarnika z opcją grill na 10 minut.
Źródło:http://smaczne-opowiesci.bloog.pl/id,328263292,title,Ribbe-norweskie-zeberka,index.html