Wykonanie
Ribbe jest jednym z głównych dań na norweskim wigilijnym
stole.Na jednej z norweskich stron internetowych z przepisami na ribbe znalazłam informację, że Norwegowie w przeciągu Świąt Bożego Narodzenia zjadają około 3000000 kg tego
mięsa.Jest to ten okres w roku, w którym nie powinno zabraknąć jedzenia, a nie do pomyślenia jest, aby na świątecznym śniadaniu mogłoby zabraknąć ribbe. Dlatego w przepisach pojawia się przelicznik od 300g – 500g lub nawet więcej
mięsa na osobę. W każdym przepisie podkreślają, że idealne ribbe wydaje chrupiące trzaski. Przyznaję, miałam okazję kilkakrotnie spożywać ribbe przyrządzone przez kogoś, ale o co chodzi z tymi trzaskami, to nie wiem. Jedynie co mi przychodzi do głowy, to myśl, że powinny być chrupiące, ale te co ja
jadłam były bardzo delikatne i miękkie.Muszę przyznać, że wykonanie ribbe jest dość pracochłonne, a i oryginalne przepisy w niektórych momentach są dla mnie zbyt skomplikowane. Tak więc eksperymentuje według wybranego przepisu, a w przypadku części nie zrozumiałych wykorzystuje intuicję.Składniki:1) 2.5 kg cienkich
żeberek2)
Sól i
czarny pieprz, zgnieciony3)
Woda4) 1 cały ząbek
czosnku w łupinach5) 2 szt.
trawy cytrynowejSposób wykonania:Natrzyj
solą i
pieprzem żeberka po czym pozostaw na 2-3 dni w lodówce owinięte w folię aluminiową. Zabieg ten
daje to lepszy efekt. Zmyj
soli i
pieprz z
żeber po 2-3 dni a następnie
nasól i popierz ponownie. Weź naczynie żaroodporne, lub specjalną formę z sitkiem wygiętym ku górze. Włóż
żeberka do naczynia skórą do dołu i wlej
wodę tak aby obejmowała
mięso. Posyp
trawą cytrynową i
czosnkiem. Włożyć
żeberka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 60 minut, po tym czasie przez kolejne 60 minut wlewaj
wody do naczynia, tak żeby wytworzyła się para nad
żeberkami. Upewniaj się, że mają dużo
wody wewnątrz, aby para nie znikła. Po tym czasie
żeberka są prawie gotowe. Teraz tylko wyjmujemy
żeberka z
wody, przekładamy do innego naczynia i wkładamy do piekarnika z opcją grill na 10 minut.