ßßß
składniki· 1,5 kg wołowiny kwiatowejPeklowanie· 56g peklosoli/ 1 kg mięsa· 2 szt ząbków czosnku· 1/4 łyżeczki ziela angielskiego· 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego· 1/2 łyżeczki suszonego cząbru· 3 litry wody
WykonanieSzynkę przycinamy formułując kuleczkę dokładnie myjemy, odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Do pojemnika wlewamy wodę dodajemy peklosól, czosnek, ziele angielskie, pieprz, cząber mieszamy do rozpuszczenia. Za pomocą strzykawki z igłą nastrzykujemy solanką szynkę w kilku miejscach. Wkładamy do pojemnika z solanką i wstawiamy do lodówki na 5 dni. W trakcie peklowania sprawdzamy wygląd i zapach solanki. Jeśli będzie mętna wyjmujemy mięso, myjemy wodą i robimy nową solankę.Wyjmujemy mięso wkładamy do siatki wędzarniczej i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu na kilka godzin.Wędzenie
Zakładamy osuszacz w wędzarni, ustawiamy temperaturę 40 stopni C na około 1 godzinkę.Wyjmujemy osuszacz w jego miejsce umieszczamy generator dymu.Temperaturę podnosimy do 55 stopni C na około 3 , 5 godziny do uzyskania jasnobrązowej barwy.ParzenieDo garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe pieprz czarny, czosnek gotujemy do osiągnięcia temperatury 90