Wykonanie
Dziś tłusty czwartek mam dla Was, przepis na pyszną
szynkę wołową zamiast przepisu na pączki.
Szynka w smaku przepyszna, zdrowa dietetyczna. Palce lizać:) Koniecznie wypróbujcie przepis :) Powodzenia :)
składniki· 1,5 kg
wołowiny kwiatowejPeklowanie· 56g peklosoli/ 1 kg
mięsa· 2 szt ząbków
czosnku· 1/4 łyżeczki
ziela angielskiego· 1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego· 1/2 łyżeczki suszonego cząbru· 3 litry
wodyWykonanie
Szynkę przycinamy formułując kuleczkę dokładnie myjemy, odciskamy z
wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Do pojemnika wlewamy
wodę dodajemy peklosól,
czosnek,
ziele angielskie,
pieprz, cząber mieszamy do rozpuszczenia. Za pomocą strzykawki z igłą nastrzykujemy solanką
szynkę w kilku miejscach. Wkładamy do pojemnika z solanką i wstawiamy do lodówki na 5 dni. W trakcie peklowania sprawdzamy wygląd i zapach solanki. Jeśli będzie mętna wyjmujemy
mięso, myjemy
wodą i robimy nową solankę.Wyjmujemy
mięso wkładamy do siatki wędzarniczej i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu na kilka godzin.Wędzenie
Zakładamy osuszacz w wędzarni, ustawiamy temperaturę 40 stopni C na około 1 godzinkę.Wyjmujemy osuszacz w jego miejsce umieszczamy generator
dymu.Temperaturę podnosimy do 55 stopni C na około 3 , 5 godziny do uzyskania jasnobrązowej barwy.ParzenieDo garnka wlewamy
wodę dodajemy
przyprawy ziele angielskie,
liście laurowe pieprz czarny,
czosnek gotujemy do osiągnięcia temperatury 90