Wykonanie
            Czym się różni domowa 
szynka, od tej kupionej w sklepie ?Ano tym, że wreszcie czuję smak 
mięsa, zamiast konserwantów .Dlatego dzisiaj najprostszy sposób na pyszną i soczystą domową 
wędlinę :)Dla ułatwienia podaję proporcje zarówno na 1 kilogram 
mięsa, jak i na 0.65 kilograma 
szynki.Dla nas dwojga kilogramowa porcja byłaby za duża więc przygotowuję w szynkowarze nieco mniejsze domowe szyneczki, ale za to...... częściej :)SkładnikiProporcje na 1 kilogram 
mięsa i czas peklowania 7 dniProporcje na 0.65 kilograma 
mięsa i czas peklowania 7 dni1 kg 
szynki z tłuszczykiem lub 
łopatki wieprzowej0.65 kg 
szynki z tłuszczykiem lub 
łopatki wieprzowej400 ml 
wody300 ml 
wody40 gramów peklosoli ***26 gramów peklosoli ***Do obliczania ilości 
soli peklowej korzystam z zamieszczonej na portalu wedlinydomowe.pl tabeli Dziadka i Szczepana .*** Można też skorzystać z gotowych, aromatycznych mieszanek peklujących takich jak Peklosmaczek W lub zamiast w wodzie peklsól można rozpuścić w 0,4 litra przestudzonego 
wywaru przygotowanego na przykład z:2-4 ząbków 
czosnku,2-3 ziaren 
ziela angielskiego,1-2 
liści laurowychkilkunastu ziaren 
czarnego pieprzuSprzęt
szynkowar " Singiel "garnek, w którym zmieści się Wasz 
szynkowartermometr do 
mięsaworeczki do 
szynkowaru lub folia aluminiowa lub osłonki barierowePrzygotowanie
Mięso umyć i ewentualnie oczyścić z błon, zostawiając tłuszcz. Peklosól rozpuścić w zimnej wodzie lub w wywarze z przypraw.
Mięso w kilkunastu miejscach nastrzyknąć 80 ml solanki (wystarczy do tego duża strzykawka z grubą igłą - do kupienia w każdej aptece), zalać pozostałą solanką i odstawić do lodówki na 7 dni . Jeśli wybieramy inny czas peklowania ilość peklosoli należy skorygować zgodnie z podaną wyżej tabelą.Temperatura w lodówce powinna mieścić się w przedziale od 4 do 6 stopni C, a całe 
mięso musi być zakryte.Każdego dnia 
mięso odwracamy na drugą stronę.Zapeklowane 
mięso umieścić w woreczku do 
szynkowara lub w osłonce barierowej.Parzyć w wodzie o temperaturze 72 - 75 stopni do uzyskania wewnątrz 
mięsa temperatury 68 stopni.
Szynkowar schłodzić w zimnej wodzie i po przestudzeniu odstawić na kilka godzin do lodówki.
