Wykonanie
            Jakość 
wędlin sprzedawanych w sklepie ma wiele do życzenia. Od ponad roku sama robię 
wędliny domowe, uwierzcie to nic trudno. Domowa 
wędlina jest lepsza i zdrowsza. Na święta wielkanocne przygotowałam różne wędzonki, które wyszły pyszne i smaczne. Dziś mam dla was przepis na wielkanocną 
szynkę wędzoną.składniki
 Mięso
Mięso5kg 
szynkiSolanka300g peklosmaczku klik lub 250g peklosoli (tabela dziadka )
pieprz czarnyczosnekkilka 
liści laurowychkilka ziaren ziela anielskiego

Parzeniekilka ząbków 
czosnku1 łyżeczka 
pieprzu czarnego1/2 łyżeczki 
ziela angielskiego1/2 łyżeczki jałowcakilka 
liści laurowych.

Wykonanie
Szynkę podzielić na 3 kawałki tworząc tzw kuleczki.Przygotowanie solankiDo garnka z 2,5 litrami 
wody dodajemy pekosmaczek/ peklosól mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.W drugim garnku 250ml 
wody z 
przyprawami gotujemy około 5 minut od zagotowania. Przestudzony, 
wywar dodajemy do solanki. Po dokładnym wymieszamy solanki, nastrzykujemy 
mięso w ilości około 10% w stosunku do jego masy.Następnie 
szynki wkładamy do naczynia, zalewamy solanką wkładamy do lodówki na 4-5 dniu.

Przygotowanie do wędzenia.Po peklowaniu wyjmujemy 
mięso z solanki władamy do siatki wędzarniczej. 
Szynki wieszamy w chłodnym miejscu najlepiej na cała noc lub 10 godzin w celu ocieknięcia.Wędzenie
Szynki osuszamy w wędzarni w temperaturze 40 stopni C około 2 godziny, ąż powierzchnia będzie sucha.Podnosimy temperaturę do 55 stopni C z włączonym generatorem 
dymu, wędzimy około 3-3,5godziny do uzyskania jasnozłotej barwy.

ParzenieW garnku zagotowujemy 
wodę z 
przyprawami do temperatury 90 stopni. Wkładamy 
szynki zmniejszamy palnik gazu do minimum około 80stopni. C Wkładamy 
szynki, parzymy do osiągnięcia w środku 
mięśnia około 70-72 stopnie. 
Szynki wyjmujemy z parzenia wkładamy do garna z zimną 
wodą zostawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy wieszamy do ocieknięcia.
