Wykonanie
1 kwietnia 2015Przygotowany w domu zakwas sprawia że nasz świąteczny żurek jest odpowiednio kwaśny i nie powtarzalny w smaku.Składniki:12 łyżek
mąki żytniej razowej6
liści laurowych5 ząbków
czosnku10 kulek
ziela angielskiego5 kulek
czarnego pieprzu700 ml. przegotowanej ciepłej ( nie gorącej)
wodygaza lub bawełniana ściereczkaPrzygotowanie:Do wysokiego słoja wsypać
mąkę oraz wlać
wodę , dokładnie wymieszać. Ząbki
czosnku obrać , delikatnie zmiażdżyć. Do słoja dołożyć
czosnek ,
ziele angielskie ,
pieprz oraz
liście laurowe. Zakwas przykryć gazą lub bawełniana ściereczką.Przechowywać w suchym , przyciemnionym , nieprzewiewnym miejscu. Zakwas gotowy jest po czterech dniach. Możemy przygotować na nim żurek lub barszcz biały
SmacznegoPost navigation← Duszona
karkówka w
sosie chrzanowym. Do podania z
ziemniakami,
kaszą czy też
makaronem.Domowy sos z pieczonych warzyw podany z delikatną , grillowaną polędwiczką wieprzową. Ta para jest tak idealna że jedząc można bez ustanku rozkoszować się jej smakiem. →