ßßß Cookit - przepis na Domowy zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek

nazwa

Wykonanie

1 kwietnia 2015
Przygotowany w domu zakwas sprawia że nasz świąteczny żurek jest odpowiednio kwaśny i nie powtarzalny w smaku.
Składniki:
12 łyżek mąki żytniej razowej
6 liści laurowych
5 ząbków czosnku
10 kulek ziela angielskiego
5 kulek czarnego pieprzu
700 ml. przegotowanej ciepłej ( nie gorącej) wody
gaza lub bawełniana ściereczka
Przygotowanie:
Do wysokiego słoja wsypać mąkę oraz wlać wodę , dokładnie wymieszać. Ząbki czosnku obrać , delikatnie zmiażdżyć. Do słoja dołożyć czosnek , ziele angielskie , pieprz oraz liście laurowe. Zakwas przykryć gazą lub bawełniana ściereczką.
Przechowywać w suchym , przyciemnionym , nieprzewiewnym miejscu. Zakwas gotowy jest po czterech dniach. Możemy przygotować na nim żurek lub barszcz biały
Smacznego
Post navigation
← Duszona karkówka w sosie chrzanowym. Do podania z ziemniakami, kaszą czy też makaronem.
Domowy sos z pieczonych warzyw podany z delikatną , grillowaną polędwiczką wieprzową. Ta para jest tak idealna że jedząc można bez ustanku rozkoszować się jej smakiem. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/przygotowany-w-domu-zakwas-sprawia-ze-nasz-swiateczny-zurek-jest-odpowiednio-kwasny-i-nie-powtarzalny-w-smaku