Wykonanie
Zbliża się Wielkanoc, więc czas na świąteczne przepisy. Przygotowanie zakwasu na żurek jest niezwykle proste, zabiera kilka chwil. Wystarczy zmieszać
mąkę z
wodą i po kilku dniach zakwas jest gotowy. Dla polepszenia smaku zakwasu warto dodać
przyprawy, takie jak podaję w przepisie.Aby przyspieszyć proces fermentacji można dołożyć do zakwasu skórkę z
chleba razowego na zakwasie lub dolać łyżkę soku z
kiszonych ogórków. Ja nie dokładam ,,przyspieszaczy" kwaszenia i zakwas zawsze się udaje. Im dłużej zakwas stoi w ciepłym miejscu, staje się coraz kwaśniejszy.Po ukiszeniu należy rozlać zakwas do butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
Składniki:4 szklanki letniej
wody1 szklanka
mąki żytniej razowej typ 20004 ząbki
czosnku4 ziarna
ziela angielskiego4 ziarna
czarnego pieprzu3
liście laurowePrzygotowanie:Składniki zakwasu wymieszać dokładnie w wyparzonym słoiku.Słoik nakryć gazą lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, na ok 4 dni.Codziennie wymieszać zakwas, aby pobudzić proces fermentacji.Po ukiszeniu, przechowywać zakwas w lodówce.Smacznego