Wykonanie
Skoro żurek to na zakwasie! Spotkałam się z głosami że przygotowywanie zakwasu jest nieżyciowe. Kto go przygotowuje kilka dni wcześniej skoro można kupić gotowy? Ja!Gdy spróbuje się
żurku na domowym zakwasie wszystko stanie się jasne :)
Składniki:7 łyżek
mąki żytniej razowej typ 2000kawałek
chleba razowego na zakwasie (najlepiej piętki)5 ząbków
czosnku5 ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowelitr przegotowanej letniej
wodyopcjonalnie: 2-3 ziarna
czarnego pieprzuSposób przygotowania:Zagotować litr
wody i pozostawić do ostygnięcia. Ząbki
czosnku obrać i zmiażdżyć nożem. Do szklanego lub glinianego naczynia włożyć piętkę
chleba, wsypać
mąkę i dodać
czosnek,
liść laurowy i
ziele angielskie. Zalać letnią
wodą i dobrze wymieszać lub wstrząsnąć. Pozostawić na przynajmniej 3 dni (zależy od temperatury otoczenia) przykryte talerzykiem lub gazą.