ßßß Cookit - przepis na Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

nazwa

Wykonanie

To już ostatni dzwonek na nastawienie zakwasu. W tym roku postanowiłam skorzystać z przepisu Poleczki (rok temu korzystała z niego moja mama i mówiła, że był cudowny). Zgodnie z radami Polki użyłam zakwasu żytniego zamiast chleba. Trzeba pamiętać, że jeżeli zakwas zmieni kolor na brunatny trzeba go będzie wylać. Udany zakwas jest jasny i lekko octowy.
Składniki:
10 czubatych łyżek mąki żytniej razowej
4 ząbki czosnku
8 kulek ziela angielskiego
8 kulek czarnego pieprzu
8 kulek jałowca
4 liście laurowe
kawałek skórki razowego chleba
4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
duże naczynie kamionkowe
kawałek gazy lub muślinu
sznurek
Wykonanie:
Mąkę zalewamy wodą i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
Przelewamy do naczynia i dodajemy wszystkie przyprawy, lekko zmiażdżone ząbki czosnku oraz skórkę chleba. Mieszamy.
Naczynie przykrywamy gazą, obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce (np tuż obok kaloryfera).
Raz dziennie zakwas mieszamy.
Po około 3 dniach powinien być gotowy.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/04/Zakwas-na-zurek.html