Wykonanie
To już ostatni dzwonek na nastawienie zakwasu. W tym roku postanowiłam skorzystać z przepisu Poleczki (rok temu korzystała z niego moja mama i mówiła, że był cudowny). Zgodnie z radami
Polki użyłam zakwasu żytniego zamiast
chleba. Trzeba pamiętać, że jeżeli zakwas zmieni kolor na brunatny trzeba go będzie wylać. Udany zakwas jest jasny i lekko
octowy.
Składniki:10 czubatych łyżek
mąki żytniej razowej4 ząbki
czosnku8 kulek
ziela angielskiego8 kulek
czarnego pieprzu8 kulek jałowca4
liście laurowekawałek skórki
razowego chleba4 szklanki ciepłej przegotowanej
wodyduże naczynie kamionkowekawałek gazy lub muślinusznurekWykonanie:
Mąkę zalewamy
wodą i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.Przelewamy do naczynia i dodajemy wszystkie
przyprawy, lekko zmiażdżone ząbki
czosnku oraz skórkę
chleba. Mieszamy.Naczynie przykrywamy gazą, obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce (np tuż obok kaloryfera).Raz dziennie zakwas mieszamy.Po około 3 dniach powinien być gotowy.
/wydrukuj przepis/