Wykonanie
W nawiązaniu do
żurku, który pojawił się na blogu kilka dni temu, chciałam podzielić się z
Wami przepisem na domowy zakwas. Spotkałam się z głosami że przygotowywanie zakwasu jest nieżyciowe. Kto go przygotowuje kilka dni wcześniej skoro można kupić gotowy? Ja!Gdy spróbuje się
żurku na domowym zakwasie wszystko stanie się jasne :)
Składniki:7 łyżek
mąki żytniej razowej typ 2000kawałek
chleba razowego na zakwasie (najlepiej piętki)5 ząbków
czosnku5 ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowelitr przegotowanej letniej
wodyopcjonalnie: 2-3 ziarna
czarnego pieprzuSposób przygotowania:Zagotować litr
wody i pozostawić do ostygnięcia. Ząbki
czosnku obrać i zmiażdżyć nożem. Do szklanego lub glinianego naczynia włożyć piętkę
chleba, wsypać
mąkę i dodać
czosnek,
liść laurowy i
ziele angielskie. Zalać letnią
wodą i dobrze wymieszać lub wstrząsnąć. Pozostawić na przynajmniej 3 dni (zależy od temperatury otoczenia) przykryte talerzykiem lub gazą.RadyPrzygotowując domowy zakwas możemy modyfikować jego skład tak aby pasował do gustów
smakowych domowników, zmniejszyć lub zwiększyć ilość danego składnika lub też całkowicie go pominąć. Z gotowym zakwasem nie da się tego zrobić ;)