Wykonanie
Chleb piekę od paru lat. Zakwas stoi w lodówce od paru lat. A dopiero w tym roku wymyśliłam, że nie muszę kupować gotowego barszczu. Dlaczego dopiero teraz? Sama nie wiem
składniki1 litr
wody (używam niegazowanej butelkowej)szklanka
mąki żytniej razowej (typ 2000)5 - 6 ząbków
czosnku3 - 4
listki laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego10 ziarenek
pieprzu czarnegołyżka zakwasu żytniego lub kromka
chleba żytniego na zakwasieprzygotowanie
Mąkę zalewamy
wodą , dokładnie mieszamy, dodajemy zakwas i pozostałe składniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5 - 7 dni. Mieszamy każdego dnia. Mój zakwas z dodatkiem zakwasu żytniego był już dobry po 4 dniach. Kiedy zakwas osiągnął właściwy stopień ukwaszenia, przelałam go do słoika i wstawiłam do lodówkiUwagi : Zakwas można też robić bez dodatku zakwasu żytniego. Wtedy do
wody i
mąki dodaje się kawałek
chleba żytniego. Przyznaję , że w taki sposób nie
kisiłam (znam tylko teorię ) więc nie za bardzo
mogę być pomocna.