Wykonanie
Od czasu do czasu na eksperymenty w kuchni brakuje miejsca. I wtedy z sentymentu, z nostalgii, ale i z uwielbienia wraca się do przepisów z lamusa, ze starego zeszytu mamy, babci. Z przyjemnością na nowo odkrywa się stare wydanie codzienności. Dziś zapraszam na przepyszne kotlety mielone, u mnie oczywiście z
buraczkami.500 g
łopatki wieprzowej200 g
chudego boczku wieprzowego1/2 szkl
bułki tartej1/2 szkl ziemnej
wody1
jajko1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
czarnego pieprzu1 łyżeczka mejeranku2-3 ząbki
czosnku-
Mięso myjemy, osuszamy i mielimy na średnich oczkach.- Do zmielonego
mięsa dodajemy
bułkę tartą,
wodę,
jajko oraz wszystkie
przyprawy. Masę wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej sprężystej konsystencji. Odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.- Kotlety formujemy w dłoni (wielkość dowolna), obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na wolnym ogniu na rozgrzanym tłuszczu. W wersji podstawowej na
smalcu, ale
olej roślinny sprawdza się idealnie.- Kotlety są przepyszne na drugi dzień do kanapek, także polecam zrobić zapas do lodówki.Smacznego:)