ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa słoikowa wieprzowa

Kiełbasa słoikowa wieprzowa

nazwa

Wykonanie

Wszyscy mają, mam i ja ! Od długiego czasu miałam ochotę na słoikową kiełbasę. Kupiłam nawet specjalne słoiki, takie zupełnie gładkie w środku, aby wyjmowanie kiełbasy nie sprawiało problemu. Długo szperałam w internecie - doświadczenia nie miałam. W końcu trafiłam tutaj . Kiełbasa wyszła bardzo smaczna. Lubię ostatnio wiedzieć co jem, świadomość, że w słoiku nie ma żadnych sztucznych dodatków, jest bardzo przyjemna. Polecam.
składniki
300 g łopatki wieprzowej
200 g chudego boczku
1 płaska łyżeczka soli lub wg własnego smaku
1/2 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
pieprz zielony, marynowany - wg uznania
3 ząbki czosnku- posiekanego drobno
1,5 płaskie łyżeczki żelatyny
łyżka majeranku
1/2 szklanki wody
przygotowanie
Umyte mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce o dużych oczkach - użyłam nr 8. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. W misce dobrze wyrobić mięso z dodatkiem wody i żelatyny oraz wszystkich przypraw. Nałożyć do wymytych słoiczków, napełniając je do 2/3 wysokości. Starać się w miarę dobrze ubić mięso aby nie powstały dziury. Zakręcić mocno wyparzonymi zakrętkami, wstawić do odpowiedniej wysokości garnka( na dnie położyć podkładkę silikonową lub gazetę) zalać gorącą woda do wysokości mięsa. Wodę zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i parzyć słoiki przez godzinę. Wyłączyć i pozostawić słoiki w wodzie do ostygnięcia. Kolejnego dnia powtórzyć wekowanie raz jeszcze. Wodę zagotować, i znowu od momentu zagotowania zmniejszyć ogień i parzyć słoiki 60 minut. Jeszcze ciepłe wyjąć z wody i ustawić do góry nogami aż do wystygniecia. Zimne, włożyć do lodówki Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/12/kiebasa-soikowa-wieprzowa.html