Wykonanie
Kiełbasa ze słoika? A właśnie, że tak!!!To bardzo dobra,
kiełbasa, którą sami przygotowujemy w domu. Bardzo dobrze kroi się na plasterki, a smakuje tymi
przyprawami, których używamy do jej przygotowania. Nie zawiera, konserwantów i co najważniejsze 100%
mięsa. A całość otoczona jest przepyszną
galaretką.SKŁADNIKI:1 kg mielonej
łopatki wieprzowej2 małe ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
przyprawy do mięsa mielonego1 łyżeczka
majeranku200 ml
wody1 plaska łyżka
żelatyny4 słoiki o równych ściankach 300 mlSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żelatynę zalewamy w szklance 1 łyżką zimnej
wody mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego wszystkie
przyprawy i
czosnek przeciśnięty przez praskę dokładnie mieszamy.
Żelatynę zalewamy 200 ml gorącej
wody rozpuszczamy i studzimy, zimną wlewamy do
mięsa, ponownie dokładnie mieszamy.Do wyparzonych wcześniej słoików wkładamy
mięso, ale tylko do wysokości gwintu, ubijamy i zakręcamy dokładnie. Układamy w garnku zalewamy zimną
wodą i pasteryzujemy 50 minut. Na dzień następny czynność powtarzamy.Studzimy i cieszymy się smakiem kanapek z pyszną
kiełbasą.