Wykonanie
Dzisiaj szybciutko.... Prosiliście mnie na facebooku o przepis na
mięso w słoiku "takie jak dawniej się robiło" ;) Nie wiem czy to właśnie jest takie "jak dawniej", ale muszę stwierdzić, że smakuje wybornie. Pyszne delikatne z cudowną
galaretką. Smakuje świetnie zarówno na zimno jak i ciepło. Przepis znalazłam na stronie W mojej kuchni . Polecam baaardzo :)Składniki:1,5 kg
łopatki wieprzowej1 kg
boczku1/2kg
szynki2 płaskie łyżki
soli peklowej
przyprawa warzywna (klik) do smaku1 łyżeczka
pieprzu1 łyżka
majeranku1 łyżeczka
przyprawy do mięsa Delikat (można zastąpić
słodką papryką)4 łyżki
żelatyny w proszku3 ząbki
czosnku1200ml zimnej
wodyŁopatkę i
boczek pokroić w kostkę.
Szynkę zmielić w maszynce o średnich oczkach. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i chwilę wyrabiać. Na koniec dodać
żelatynę i wymieszać raz jeszcze.
Mięso przekładać do wyparzonych i suchych słoików. Mocno zakręcić.Wstawić do zimnego piekarnika i piec od momentu uzyskania temp.180 stopni 2 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i wystudzić. Na drugi dzień powtórzyć proces pasteryzacji - tym razem 1 godzina w temp. 130 stopni. Przechowywać można w chłodnym miejscu przez ok rok... o ile wcześniej nie zniknie ;) Z podanych proporcji wychodzi ok. 7 szt 1 litrowych słoików.Smacznego :)