ßßß Cookit - przepis na Domowa mielonka w słoikach

Domowa mielonka w słoikach

nazwa

Wykonanie

Domową mielonkę w słoikach zrobiłam specjalnie dla mojego męża. Tak ostatnio podczas rozmowy wspomniał, że z chęcią by taką zjadł. A ja oczywiście najpierw przewertowałam kilkanaście stron by poczytać wskazówki jak ją zrobić i zdecydowałam się podjąć wyzwanie. Choć przyznam szczerze, że to nic trudnego. Następnego dnia pojechałam po mięso i wzięłam się do pracy.
Jeszcze przed całym procesem przygotowań przypomniałam sobie o całym procesie pasteryzacji i tyndalizacji. Na początku pomyślałam, że sama pasteryzacja wystarczy bo przecież migiem zjemy cztery słoiczki tej mielonki. Ale z drugiej strony gdyby nam się odwidziało, to szkoda by się zmarnowała. Tak więc postanowiłam moje słoiczki z mielonką poddać tyndalizacji, czyli trzy razy co 24h pasteryzowałam słoiki. I teraz spokojnie mogą sobie dłużej postać, choć nie sądzę by długo to potrwało gdyż mielonka wyszła naprawdę bardzo smaczna.
Składniki:
1,4kg łopatki wieprzowej,
0,6kg surowego boczku,
3-5 ząbków czosnku,
1 i 1/2 łyżki majeranku,
2 i 1/2 łyżeczki soli,
2 łyżeczki pieprzu,
125ml zimnej wody.
Przygotowanie:
Z boczku odciąć grubą skórę. Boczek i mięso pokroić na średniej wielkości kawałki i zmielić przez maszynkę. Najlepiej zmielić przez średniej wielkości oczka lub przez większe oczka. Ja mieliłam przez małe i było ciężko, ale niestety inne sitka gdzieś mi się zapodziały i wyjścia nie miałam. Po zmieleniu dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wlać wodę. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Gotowe mięso włożyć do wcześniej wyparzonych słoików. Mięso dociskać, tak by było zwarte w słoikach. Nie nakładać mięsa pod samą nakrętkę. Słoiki dookoła nakrętki oraz same nakrętki dobrze osuszyć i mocno zakręcić. Dno garnka wyłożyć ściereczką, włożyć słoiki i nalać zimnej wody, tak by sięgała ona do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 1h30min. Po pasteryzacji wyjąć słoiki z garnka i pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć w chłodne miejsce lub do lodówki. Po 24h powtórzyć pasteryzację, ale tym razem pasteryzować 40min. Po kolejnych 24h, trzeci raz pasteryzować tak jak drugiego dnia przez 40min. Tak przygotowaną domową mielonkę przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2016/01/domowa-mielonka-w-soikach.html