Wykonanie
Pin It
Pieczeń rzymska to rodzaj domowej
wędliny przygotowanej na bazie
mielonego mięsa, u nas tym razem
mięsa wieprzowego. Dla urozmaicenia do środka dodajemy
jajka ugotowane na twardo. Z reguły pieczeń podajemy na zimno, choć są też zwolennicy jedzenia jej na ciepło. Będzie doskonała do kanapek, na kolację czy też na lunch. Tym razem jej przygotowaniem zajął się mój Ślubny. Wyszła mu doskonała.
Proporcje na keksówkę o dł. 27 cmCzas przygotowania : 100 minutSkładniki:1000 g
wieprzowej łopatki500 g
boczku1 duże surowe
jajkosólpieprz3 ząbki
czosnku3 łyżeczki
majerankuok. 1/3 - 1/2 szklanki zimnej
wody4
jajka ugotowane na twardo, obrane
Wykonanie:
Łopatkę i
boczek kroimy w kostkę i mielimy. Przekładamy do miski, dodajemy
przyprawy,
czosnek przeciśnięty przez praskę,
jajko i
wodę. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy przy użyciu malaksera.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy
tartą bułką. Połowę masy przekładamy do formy, układamy ugotowane
jajka i przykrywamy resztą
mięsa. Wierzch wyrównujemy ręką zwilżoną zimną
wodą. Pieczeń pieczemy w kąpieli
wodnej przez godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie chowamy na 2-3 godziny do lodówki.