ßßß Cookit - przepis na Biała tradycyjna kełbaska na wielkanoc

Biała tradycyjna kełbaska na wielkanoc

nazwa

Wykonanie

Święta Wielkanocne bez białej kiełbaski i tradycyjnego żurku ? - (nie może być!!!!)
Tradycja to rzecz święta.
Składniki na białą kiełbaskę;
2 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karczek)
2 kg boczku lub 1 kg boczku i 1 kg podgardla
2 g pieprzu mielonego
12 g - 20 g majeranku
od 7 do 10 ząbków czosnku
8 dkg soli
400 ml wody
Dodatkowo:
jelita cienkie około 1 , 5 m na 1 kg farszu
sitko do mielenia o oczkach 14- 16 mm
sitko do mielenia o oczkach 8 mm
lejek do napychania jelit farszem
Wykonanie:
Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu, wykrawamy chude kawałki mięsa i albo kroimy je w drobną kosteczkę nożem (co jest bardzo pracochłonne), albo mielimy je stosując sitko
o wymiarach od 14 do 16 mm. Pozostałe tłuste kawałki mięsa , błony i boczek (podgardle)
mielimy w maszynce używając sitko o oczkach 8 mm lub kroimy w paseczki wielkości
zapałki. Do tak przygotowanego mięsa dodajemy przyprawy wg własnego smaku , lub
podanej receptury. Całość mieszamy , dodajemy 400 ml wody i dokładnie wyrabiamy, aż
masa będzie kleista, trwa to około 30 minut.
Przygotowanym farszem napychamy jelita wymoczone co najmniej 5 godzin . i parzymy kiełbaski w wodzie o temperaturze 75 stopni , przez 20 do 30 minut,
cały czas pilnując aby woda nie gotowała się. Po sparzeniu wyjmujemy płuczemy zimną wodą i odkładamy na tackę do wystygnięcia.
Do wody do parzenia można dodać kilka listków laurowych, parę ziaren ziela angielskiego.
Wody do parzenia już nie solimy.
Tradycyjna kiełbaska po sparzeniu ma kolor szarawy, jeżeli ktoś preferuję różowy wygląd
to musi mięsko przed zmieleniem zapeklować w mieszance peklującej przez 2-3 dni lub dodać saletry do rozdrobnionej masy mięsnej i poczekać parę godzin , aż saletra zapekluje mięsko, następnie dodać przyprawy i wyrobić.
Mieszanka peklująca na mokro na 1 kg mięsa 400 ml wody czyli
4 kg mięsa x 400 ml wody = 1600 ml wody , może być 2 l wody http://dag5992.blogspot.com/ na 1000 ml (1 l )wody 2-5 dkg peklosoli czyli około
4 - 10 dkg peklosoli,
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do mieszanki peklującej na 2-3 dni,
pamiętajmy, że mięso jest już słone i należy użyć dużo mniej soli , do smaku lub wcale, według
uznania.
Wesołych Świąt Wielkanocnych i mokrego
Śmigusa-Dyngusa
Smacznego
Źródło:http://dag5992.blogspot.com/2016/03/biaa-tradycyjna-kebaska-na-wielkanoc.html