Wykonanie
Każdy chociaż raz, kto musi kogoś albo siebie wykarmić sięga po klasykę, czyli pierogi z
mięsem i
kapustą kiszoną.
Składniki:farsz:
kapusta kiszona 40 dag
łopatka wieprzowa 50 dag2
cebule1
jajkoczosnek granulowany pół łyżeczki
majeranek pół łyżeczki
przyprawy,
pieprz,
sólciasto:3 szklanki
mąki pszennej1
jajkoszklanka
wodysólKapustę kiszoną gotujemy by była miękka, jak wystygnie wyciskamy z soku. Dzielimy na połowę ,jedną przepuszczamy przez maszynkę, drugą możemy lekko pokroić nożem.
Mięso gotujemy z
kostką rosołową jak wystygnie mielimy na maszynce.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rumiano.
Zmielone
mięso,
kapustę zmieloną i pokrojoną mieszamy. Dodajemy
cebulkę,
jajko,
czosnek granulowany,
majeranek,
przyprawy i mieszamy.Do
mąki dodajemy
jajko,
sól,
wodę wyrabiamy sprężyste ciasto( w zależności jakie wychodzi to dodajemy
mąkę jak rzadkie,
wodę jak gęste)Ja dzielę ciasto i farsz na połowę. Z ciasta robię kulki wielkości
orzecha włoskiego,
potem je wałkuje, nakładam farsz, sklejam pierogi.Wstawiam
wodę lekko osoloną i gotuję pierogi.
To samo robię z drugą połową ciasta i farszu. Nic mi się nie marnuje, bo jak zostaje farszu to rozkładam na placki, a jak placków to mniej farszu kładę.Ugotowane polewam
cebulką smażoną z
boczkiem